Zuivere wol, zuiver geweten
Als één Kempenaar het nieuws uit Irak en Nepal volgt, is het Peter Hens. Hens Oriental Carpets is volledig afhankelijk van Nepal en Iran. De onderneming laat ter plekke tapijten produceren “op een ethisch aanvaardbare wijze”.Kathmandu (Nepal).
Kathmandu (Nepal).
“Als de maoïsten Nepal lamleggen, komt onze lokale productie in gevaar en als de moeilijkheden in Irak escaleren, lijdt de handel in Iran eronder,” zegt Peter Hens bezorgd. Hens is de Turnhoutse handelsingenieur die Hens Oriental Carpets leidt.
We ontmoeten Hens de eerste keer bij een bezoek aan Nepal. Hij reist minstens vier keer per jaar naar de hoofdstad Kathmandu. Gemiddeld zijn zo’n 300 Tibetaanse knoopsters in twee lokale ateliers permanent in de weer met de designs van de tapijthandel. Het is een mooi staaltje van de combinatie van traditie en moderne technieken. Via het internet stuurt Hens zijn ontwerpen richting Nepal, dat hem met digitale foto’s op de hoogte houdt van de stand van zaken. Toch is hij vier keer per jaar ter plaatse om de situatie persoonlijk te superviseren.
Momenteel toert Hens door Iran, dat hij evenveel bezoekt. Hij koopt tapijten op en participeert in een zaak die de afwerking van tapijten beheert. Zowel de eigen productie uit Nepal als de tapijten uit Iran verkoopt hij voor 80% aan de (vooral Duitse) groothandel en voor 20% aan de kleinhandel.
Hens Oriental Carpets is gegroeid uit de tachtig jaar oude tapijthandel van grootvader Anton Hens. Na zijn studies handelswetenschappen in Antwerpen kocht Peter Hens in 1997 de activiteiten over van zijn vader Marcel en zijn oom Albert. De vroegere winkel is moeilijk te vergelijken met de huidige onderneming, die een volledig eigen productielijn beheert. De klant kiest een ontwerp van Hens, past het eventueel aan, geeft de gewenste afmetingen op en gemiddeld vier maanden later arriveert het authentieke tapijt met de luchtpost.
Met de zegen van de Dalai Lama
Hens Oriental Carpets publiceert geen omzet. De zaakvoerder wil er ook niets over kwijt. “Zo’n 5% van de inkomsten bestaat uit winst op de verkoop aan de groothandel en de rest uit particuliere verkopen. De optelsom van de twee segmenten geeft een verkeerd beeld van het geheel van de activiteiten,” redeneert hij. De prijs van Hens’ goederen start vanaf 150 euro per vierkante meter. Op basis van zijn eigen gegevens over de verkoopmarges (minder dan 1%) schatten we de omzet op 2 miljoen euro.
Als we doorvragen over de arbeidsomstandigheden van de lokale knopers, antwoordt Peter Hens rustig: “Ik kan het me niet veroorloven op dat vlak uit de bocht te gaan. Mensen die deze producten kopen, wensen dat de productie op een ethisch aanvaardbare manier gebeurt.”
Een bezoek aan een Tibetaans atelier bevestigt dat de productie gebeurt door behendige, vriendelijke dames. De Nepalese wetgeving op kinderarbeid is uiterst streng, leren we van de lokale zaakvoerster. Het bedrijf wordt regelmatig gecontroleerd en zonder de goedkeuring van de overheid krijgen ondernemingen geen exportlicentie. De extra ethische toetsing gebeurt door de Dalai Lama zelf, omdat de geestelijke leider van Tibet de meeste ateliers patroneert. “De meeste arbeidsters zijn trouwens bij een vakbond aangesloten. Ik heb mezelf dus absoluut niets te verwijten op ethisch vlak.”
Alvast één Belg is ervan overtuigd dat de beslissing van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel ( MR) om wapens te leveren aan Nepal, gegrond is. “De nieuwe Nepalese regering bestaat uit mensen die worden gesteund door de meer ervaren en minder corrupte RPR,” zegt Hens. “Zij verdient de steun van België.” Ook Iran dreigt meegesleurd te worden in een conflict als de oorlog in Irak losbarst. “In dat geval wordt het verkeer er veel moeilijker en krijgen we onze tapijten niet naar Europa.”
Hans Brockmans [{ssquf}], hans.brockmans@trends.be
Gemiddeld zijn zo’n 300 Tibetaanse knoopsters in twee lokale ateliers permanent in de weer met de designs van Hens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier