Zuivere koffie, euh… kaas.
Kwaliteit en ecologie gaan hand in hand bij kaasmakerij Het Hinkelspel. Volgend jaar schakelt de coöperatieve zelfs over op een volledig biologisch productieproces.
De coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel aan de Gentse Lousbergskaai gaat terug naar de wortels van het kaasmaken. Er wordt enkel rauwe melk van AA-kwaliteit gebruikt, zonder chemische bewaarmiddelen en kleurstoffen. Vandaag is de helft van de kaasproductie biologisch. Vanaf volgend jaar gebruiken ze alleen nog biologische grondstoffen voor de kaasproductie.
“Sinds een jaar of vier werken we samen met één biologisch en twee gewone veeteeltbedrijven, maar vanaf volgend jaar werken we uitsluitend met biologische melkleveranciers,” zegt Jos Gyssels, één van de acht werkende vennoten van Het Hinkelspel. “De vraag naar biologische producten zit immers in de lift, zeker na de dioxineproblemen van vorig jaar. Toen is de omzet gedurende twee tot drie maanden peilsnel gestegen. Maar we konden nauwelijks de vraag beantwoorden. Anderzijds is na de dioxinestorm de vraag naar bioproducten terug gestabiliseerd.” Met de komst van een tweede leverancier van biomelk stijgt bovendien de productiecapaciteit van 600.000 liters melk naar 700.000 liters.
Hoewel steeds meer industriële voedingsbedrijven geld zien in de biotrend, verwachten de kaasmakers weinig concurrentie vanuit die hoek. “Gezien hun schaalgrootte kunnen ze mijn inziens nooit dezelfde kwaliteit leveren als wij,” zegt Gyssels. “Anderzijds komt er vanuit Nederland steeds meer concurrentie van Zuiver Zuivel. Maar ook zij werken met gepasteuriseerde melk.”
Naast de eigen productie van kruidenkaas, blauwschimmelkaas en abdijkaas, bouwde Het Hinkelspel ook een kaashandel en -winkel uit met een gamma kazen van hoofdzakelijk Vlaamse en Waalse landbouwers die volgens dezelfde filosofie werken.
De kaasbereiding en de kaashandel vertegenwoordigen elk de helft van de omzet. Vorig jaar bedroeg die 36 miljoen, voor 2000 mikt men op 39 miljoen. Een derde van de omzet wordt via de eigen winkel aan de Lousbergskaai aan de man gebracht. Ongeveer 45% is bestemd voor natuurvoedingswinkels, hormonenvrije slagers en de betere kaaszaken die Het Hinkelspel zelf bevoorraadt. Een klein deel vindt via de klassieke distributie zijn weg naar de consument.
Het dagelijks bestuur en de verantwoordelijkheid zijn in handen van acht werkende vennoten. Bij belangrijke beslissingen kunnen ze rekenen op de steun van een 45-tal aandeelhouders of sympathisanten. “Zelfbestuur is zeer belangrijk voor ons. We zijn de directie en het personeel. Niettemin kunnen de andere aandeelhouders ons wegstemmen of ontslaan wanneer ze niet akkoord gaan met ons beleid. Numeriek zijn wij immers in de minderheid, want we werken volgens het principe van één man, één stem. Ongeacht hoeveel men geïnvesteerd heeft.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier