Zuiver H2O
Niet iedereen staat graag tot zijn knieën in water, maar de werknemers van Aquavia doen niets liever. De firma uit Landegem specialiseert zich in het aanleggen van waterleidingen en het bouwen van waterzuiveringsstations.
A quavia was een van de eerste bedrijven in België die zich – al in 1975 – op waterzuivering toelegden. Over de kwaliteit van ons water lagen in die tijd niet veel mensen wakker. Aquafin, dat nu een grote klant is, bestond zelfs nog niet. “We ontwikkelden toen zelf de technologie en bouwden de zuiveringsstations,” herinnert zich François Lenaert, gedelegeerd bestuurder van Aquavia. “Ondertussen zijn er veel concurrenten opgedoken, ook uit andere Europese landen.” Aquavia beperkt zich tot projecten vanaf zowat 5 miljoen. Voor het ‘kleinere’ werk liggen de vaste kosten te hoog en kan het meestal te weinig toegevoegde waarde bieden. De prijs voor een waterzuiveringstation kan aardig oplopen. Dit jaar gaat Aquavia een rioolwaterzuiveringstation in Menen renoveren voor 150 miljoen frank.
Aquavia maakt al ruim dertig jaar deel uit van Koninklijke Volker Wessels Stevin Group uit Rotterdam. Zestig procent van zijn omzet komt uit het aanleggen van ondergrondse leidingen. De resterende 40% wordt gerealiseerd door de afdeling waterzuivering. De waterfirma uit Landegem profiteert nu van het hervonden milieubewustzijn in Vlaanderen. Bovendien onderwerpt Vlarem 2 de gemeentelijke zwembaden aan strengere gezondheidseisen. Koren op de molen van Aquavia, dat filterinstallaties en apparatuur voor chloordosering levert. Het fatsoeneerde vorig jaar de waterhuishouding van dertig zwembaden in België. Ook ontwikkelt en produceert Aquavia whirlpools, die steeds vaker in zwembaden opduiken.
Aquavia bereikte in 1999 met 175 medewerkers een omzet van 932 miljoen frank, een toename van 13,6% ten opzichte van 1998. Dit jaar rekent gedelegeerd bestuurder Lenaert op 1 miljard frank geconsolideerde omzet voor Aquavia en dochter IDEE, de Waalse poot van de onderneming. De omzetstijging is te danken aan de aantrekkende economie en de diversificatie naar zwembaden.
Wil Aquavia blijven groeien, dan volstaat een uitbreiding van de activiteiten niet meer. “Vlaanderen wordt ons een maatje te klein,” zegt Lenaert. “Nu verkennen we de mogelijkheden in Noord-Frankrijk. We verwachten niet dit jaar al grote opdrachten in de wacht te slepen, maar naar enkele projecten gaan we zeker meedingen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier