Zuinig leven is geen schande

Koopt u een auto omdat u hem nodig hebt, of om uw buren te imponeren? Krentenier, een beweging van spaarzame mensen, wil aantonen dat u ook anders kunt omgaan met uw geld.

“Zuinig of krenterig leven heeft nog altijd een negatieve bijklank,” zucht Paul Deknopper van de vzw Krentenier. “Dat is onterecht. Mensen die zuinig leven, gaan gewoon anders om met goederen en geld. We kopen niet om te kopen, we denken na of we die aankoop echt wel nodig hebben. We zijn gelukkig met minder, zonder dat we iets missen.”

‘Minder’ is het grote codewoord. Minder water verspillen, minder autorijden, minder verwarmen, minder verbruiken, minder kopen en minder weggooien. Deknopper beseft dat het niet populair is om op te roepen tot matiging. “Mensen verwijten ons wel eens dat we de economie saboteren, maar krenteniers steken hun geld heus niet onder hun matras. We zetten ook geld op een spaarrekening, of beleggen het in fondsen die betrouwbaar zijn. Op die manier hoeven we niet wakker te liggen van ons geld, en blijft het ook in het circuit.”

Daarmee heeft hij meteen enkele vooroordelen uit de wereld geholpen. Krenteniers leven niet op water en brood, en ze gunnen zichzelf af en toe ook eens een extraatje. Sommigen gaan er echter behoorlijk ver in. Zo gebruiken hardelijners het koude badwater om hun toilet door te spoelen. Deknopper: “Zoals mensen geen slaaf mogen zijn van hun geld, mogen ze ook niet te afhankelijk zijn van hun sobere levensstijl. Het moet wel een beetje plezierig blijven.”

Tips voor een zuinig leven

1. Huishoudboekje. Hou uw budget onder controle door een huishoudboekje bij te houden. Noteer nauwgezet alle uitgaven die u doet voor verwarming, elektriciteit, kledij en voeding. Op het einde van de maand zult u merken dat u op allerlei vlakken kunt besparen, zonder dat u iets te kort komt.

2. Energie. Wees zuinig met water, elektriciteit en verwarming. Zet de verwarming uit in ruimtes waar u niet hoeft te zijn, en zet ze enkele graden lager een uur voordat u naar bed gaat. De thermostaat één graad lager zetten, geeft u een energiebesparing van 7%. De overgordijnen sluiten, bespaart 5%. Laat de boiler regelmatig nakijken. Als die niet goed afgesteld is, kan die tot 20% meer energie verbruiken.

3. Auto. Gebruik de fiets voor kleine afstanden. Schakel met de auto vlugger over naar een hogere versnelling, dan verbruikt hij veel minder.

4. Tweedehands. Koop eens iets tweedehands. Op rommelmarkten en in tweedehandswinkels is veel moois te vinden voor een spotprijs.

5. Hypes. Wees niet te modegevoelig, en doe niet mee aan allerlei hypes. Ban de gsm, tv, hifi-keten en video uit uw leven. Blijf eens lekker thuis in plaats van een wereldreis te maken.

6. Verzekeringen. Kijk uw verzekeringen eens na. Hebt u die allemaal nodig? Bent u niet per toeval dubbel verzekerd? Hou er ook rekening mee dat geld op een spaarboekje sommige verzekeringen overbodig maakt.

7. Veilig beleggen. Beleg in fondsen die geen risico’s inhouden en u bijvoorbeeld jaarlijks 5% opleveren. Het voorkomt veel slapeloze nachten.

8. Voorraden. Hou een goede voorraadadministratie bij. Schaf kantoorartikelen pas aan als ze niet of nauwelijks in voorraad zijn. Gebruik de achterzijde van A4-documenten als kladpapier. Wie post krijgt in een open envelop, kan die later nog gebruiken.

9. Koken. Leer snel en lekker koken. Zo hoeft u geen dure en ongezonde snelklaarmenu’s te kopen en bespaart u op fastfood of restaurants.

10. Hobby’s. Bij squashen, diepzeeduiken, waterskiën of mountainbike gaat het meestal om de dure uitrusting en niet om uw conditie. Weg ermee. Hou ook uw verzamelwoede in toom: modelbouw, porseleinen poppen, horloges, sigaren, whisky of oldtimers kosten u alleen maar geld, plaats en tijd.

Melanie De Vrieze [{ssquf}]

“Zoals mensen geen slaaf mogen zijn van hun geld, mogen ze ook niet te afhankelijk zijn van hun sobere levensstijl. Het moet een beetje plezierig blijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content