Zoveel kost een studerend kind

Roel Van Espen medewerker Trends

Studerende kinderen nemen een flinke hap uit het gezinsbudget. De kosten zijn afhankelijk van de studierichting, de huurprijs van een kamer, de verplaatsingen en de levensstijl van de student.

Studerende kinderen brengen heel wat kosten mee. Hoeveel die bedragen, hangt van heel wat omstandigheden af. Allereerst is er het inschrijvingsgeld. In een Vlaamstalige onderwijsinstelling betaalt u voor een voltijdse basisopleiding van zestig studiepunten 890 euro voor het academiejaar 2015-2016. Een deeltijdse opleiding kost 560 euro. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een bachelor- en een masteropleiding. Voor doctoraatsstudenten geldt een afwijkend tarief. Zij betalen 445 euro in het eerste jaar van de inschrijving en nog eens hetzelfde bedrag in het jaar van de verdediging. De tussenliggende jaren zijn gratis.

Wie studeert aan een Franstalige universiteit of hogeschool, betaalt voor het aanstaande academiejaar 835 euro inschrijvingsgeld voor een voltijdse basisopleiding. Gedetailleerde informatie over de berekening van het studiegeld vindt u doorgaans op de websites van de onderwijsinstellingen.

Studiemateriaal

Daarnaast moet u rekening houden met de kostprijs van cursussen en handboeken. De meeste universiteiten en hogescholen rekenen daarvoor tussen 300 en 400 euro per academiejaar aan. Vaak wordt een forfait per opleiding vastgelegd, of worden vaste bedragen per syllabus of boek gehanteerd. Bij de faculteit of het departement van de onderwijsinstellingen kunt u informatie inwinnen over de kosten van het studiemateriaal. Ook op de infodagen komt u daar meer over te weten.

De kosten kunnen sterk verschillen naargelang van de opleiding. Een voorbeeld: de Universiteit Gent raamt de gemiddelde kostprijs voor het eerste bachelorjaar op 325 euro. Wie kiest voor de richting wiskunde, komt er met 134 euro het goedkoopst van af. De opleiding rechten is met 483 euro de duurste. Heel wat faculteiten en studentenverenigingen bieden via hun netwerk tweedehandsboeken aan. Daarmee kunt u doorgaans meer dan de helft van de kosten uitsparen. Kijk ook eens op het internet: daar treft u initiatieven zoals StuBooks.be aan.

Alle onderwijsinstellingen maken gebruik van een elektronische leeromgeving. Studenten hebben dus een computer of een laptop met een internetaansluiting nodig. De meeste faculteiten bieden kortingen aan bij de aankoop of de huur van zo’n toestel (bijvoorbeeld tegen 15 euro per maand). Daarnaast moet u een extra budget opzijzetten voor eventuele praktijkvakken (kledij en werkmateriaal), studiereizen en stages. Samen met algemeen kantoormateriaal — zoals schrijfgerief, papier, print- en kopiekosten — kan dat per academiejaar oplopen tot 200 euro extra.

Huisvesting en vervoer

Gaat uw kind op kamers, dan hebt u de keuze uit een standaardkamer, een studio of een huis dat wordt gedeeld met medestudenten. Ofwel huurt u voor een jaar, ofwel voor negen of tien maanden. De huurprijzen kunnen sterk verschillen naargelang van de regio. Soms betaalt u een all-inprijs, in andere gevallen wordt de basishuurprijs aangevuld met een forfaitair bedrag voor elektriciteit, gas, water en internet.

De prijzen voor een standaardkamer op de privémarkt variëren in de meeste studentensteden tussen 320 en 350 euro per maand. Door met meerdere personen een huis te huren, kan de gemiddelde huurprijs dalen tot ongeveer 200 euro per student. Wie kiest voor een studio, moet rekening houden met een maandbudget van 450 tot 800 euro. Sommige onderwijsinstellingen bieden goedkopere huisvesting in eigen beheer aan. Gaat het om een gesubsidieerde residentie, dan hebben ouders met een laag inkomen recht op een bijkomende korting. Afhankelijk van de locatie en uw situatie moet u dan rekenen op een all-inprijs tussen 110 en 300 euro.

Voor pendelstudenten kunnen de vervoerkosten gevoelig oplopen. Gelukkig kunnen ze terugvallen op voordelige studentenformules, afhankelijk van het traject en het aantal verplaatsingen — zowel voor de bus, de tram als de trein. Die kosten tussen 200 en 450 euro per jaar. In de meeste studentensteden kunnen studenten een fiets huren voor 5 à 15 euro per maand.

Eten en ontspannen

In de meeste studentenrestaurants worden volwaardige en gevarieerde maaltijden voor 3,5 euro à 5 euro aangeboden. Pendelaars spenderen per jaar zo’n 900 euro aan voeding, voor kotstudenten is dat 1500 euro per jaar. Studenten moeten zich ook geregeld ontspannen. Afhankelijk van hoe actief uw kind is, moet u rekening houden met 500 euro voor sociaalculturele activiteiten. Weet wel dat studenten vaak voor een beperkt bedrag — bijvoorbeeld 20 euro per jaar — onbeperkt kunnen sporten.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content