Zonwerende folie uit een ruimtestation

© Wouter Rawoens

Geen enkele andere fabriek ter wereld heeft een machine zoals die van de Belgische Group MAM. Ze ziet eruit als een ruimtestation en produceert folies die gebouwen op een duurzame manier beschermen tegen de warmte van de zon.

MAM investeerde 6 miljoen euro in zijn hightechproductie en koos voor een vestiging in Vlaanderen. “Vroeger lieten we onze glasfolies produceren in de Verenigde Staten”, zegt Luc Michiels, de CEO van Group MAM. “Maar we voelden een enorme nood om de productie van onze hoogtechnologische folies in eigen handen te nemen, en als enige in Europa raamfolie met nanotechnologie te fabriceren.”

Intussen zijn tal van grote gebouwen bekleed met die Belgische folie. Onder meer het Europees Parlement, het milieudepartement van de Europese Commissie, het Metropolitan Museum in Amsterdam, de Rabobank in Rotterdam en het Belle-Ile Shopping Center in Luik werden zo fors duurzamer en energiezuiniger.

“Kantoor- en hotelgebouwen zijn energievreters”, legt Michiels uit. “Door hun stevige isolatie warmen ze te hard op, waarna ze worden gekoeld met airco. Zo halen we nooit de ecologische doelstellingen. Als milieuvriendelijker alternatief installeren wij een passieve koeling. Een filter op de ramen blokkeert de warmte en laat het zonlicht door.”

“Mijn grote uitdaging was een bijna volledig transparante folie ontwikkelen met de hoogste zonwerende eigenschap”, zegt Michiels. MAM investeert elk jaar 1 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. De komende twee jaar wil het bedrijf zijn personeelsbestand doen groeien van vijftien naar dertig medewerkers, en zijn productie van folie van 1 miljoen naar 2 miljoen vierkante meter per jaar.

Trends selecteert grensverleggende thema’s en verhalen. Group MAM verdient het label omdat zijn folies grote gebouwen energiezuiniger maken.

1. Folie in het groot Uit fabrieken in Europa wordt gewone petfolie aangevoerd, met een lengte van 2000 of 3000 meter, 2 meter breed en 75 micrometer dun. De Group MAM verwerkt twee van die rollen per week.
1. Folie in het groot Uit fabrieken in Europa wordt gewone petfolie aangevoerd, met een lengte van 2000 of 3000 meter, 2 meter breed en 75 micrometer dun. De Group MAM verwerkt twee van die rollen per week.© Wouter Rawoens
2. Ultraschone hal De nieuwe productiehal van Group MAM in Zele is ultraschoon. Net zoals de unieke roestvrij stalen machine, ontwikkeld door Italiaanse ingenieurs, die in het midden staat. Die 150 ton zware machine lijkt op een ruimtestation met centimetersdikke wanden en venstertjes. Ze is uitgerust met kilometers kabel, tientallen pompen, rails, kettingen en honderden sensoren.
2. Ultraschone hal De nieuwe productiehal van Group MAM in Zele is ultraschoon. Net zoals de unieke roestvrij stalen machine, ontwikkeld door Italiaanse ingenieurs, die in het midden staat. Die 150 ton zware machine lijkt op een ruimtestation met centimetersdikke wanden en venstertjes. Ze is uitgerust met kilometers kabel, tientallen pompen, rails, kettingen en honderden sensoren.© Wouter Rawoens
3. Zandstralen om te poetsen Na elke run van de machine moet ze weer hyperproper worden gemaakt. Elk onderdeeltje wordt gepoetst. Met de hand zandstralen is het meest effectief tegen oxydatie, kleine metaaldeeltjes en schilfers. Om de productie ondertussen te laten voortgaan, bestaat elk onderdeel dubbel.
3. Zandstralen om te poetsen Na elke run van de machine moet ze weer hyperproper worden gemaakt. Elk onderdeeltje wordt gepoetst. Met de hand zandstralen is het meest effectief tegen oxydatie, kleine metaaldeeltjes en schilfers. Om de productie ondertussen te laten voortgaan, bestaat elk onderdeel dubbel.© Wouter Rawoens
4. Metaalstaven bevestigen Afhankelijk van het type folie dat MAM produceert, wordt het metaal met de juiste eigenschappen geselecteerd. Zilver, koper, lithium, indium ¬ de hele tabel van Mendeljev kan daarvoor worden gebruikt. Nanodeeltjes van metalen in combinatie met gassen creëren de gewenste eigenschappen.
4. Metaalstaven bevestigen Afhankelijk van het type folie dat MAM produceert, wordt het metaal met de juiste eigenschappen geselecteerd. Zilver, koper, lithium, indium ¬ de hele tabel van Mendeljev kan daarvoor worden gebruikt. Nanodeeltjes van metalen in combinatie met gassen creëren de gewenste eigenschappen.© Wouter Rawoens
5. Vacuüm produceren De machine wordt gesloten. Elk kiertje gaat dicht. In 3 à 4 uur trekken dertig pompen alle lucht eruit. Speciale gassen, zoals argon, worden erin gepompt. Enkel in een vacuümruimte kan de sputtering van metaalionen op de folie plaatsvinden. De plasma-elektrolyse geeft een paars licht af.
5. Vacuüm produceren De machine wordt gesloten. Elk kiertje gaat dicht. In 3 à 4 uur trekken dertig pompen alle lucht eruit. Speciale gassen, zoals argon, worden erin gepompt. Enkel in een vacuümruimte kan de sputtering van metaalionen op de folie plaatsvinden. De plasma-elektrolyse geeft een paars licht af.© Wouter Rawoens
6. Folie rolt door vijf kamers Op een folie worden tot tien lagen metalen aangebracht. Hoe meer lagen, hoe transparanter de folie. De plastic rol doorloopt vijf kamers met een snelheid van 1,5 à 2 meter per minuut. In de ene kamer worden vier lagen van 30 nanometer aangebracht, in een volgende een laag van 1, 2 of 3 nanometer. Het totale traject meet ongeveer 40 meter in een machine van 12 meter lang. Het duurt een uur om een rol op te leggen.
6. Folie rolt door vijf kamers Op een folie worden tot tien lagen metalen aangebracht. Hoe meer lagen, hoe transparanter de folie. De plastic rol doorloopt vijf kamers met een snelheid van 1,5 à 2 meter per minuut. In de ene kamer worden vier lagen van 30 nanometer aangebracht, in een volgende een laag van 1, 2 of 3 nanometer. Het totale traject meet ongeveer 40 meter in een machine van 12 meter lang. Het duurt een uur om een rol op te leggen.© Wouter Rawoens
7. Continu controleren Honderden sensoren op de machine evalueren de productie continu. Medewerkers volgen dat proces nauwkeurig vanuit de controlekamer. Ook bij het afrollen en oprollen in de cleanroom wordt de kwaliteit gecontroleerd op de speciaal gemaakte rol- en snijmachine, die opereert tegen 30 meter per minuut. Om de 100 meter wordt een staal genomen. In het magazijn wordt van elke rol een sample bewaard voor later onderzoek.
7. Continu controleren Honderden sensoren op de machine evalueren de productie continu. Medewerkers volgen dat proces nauwkeurig vanuit de controlekamer. Ook bij het afrollen en oprollen in de cleanroom wordt de kwaliteit gecontroleerd op de speciaal gemaakte rol- en snijmachine, die opereert tegen 30 meter per minuut. Om de 100 meter wordt een staal genomen. In het magazijn wordt van elke rol een sample bewaard voor later onderzoek.© Wouter Rawoens
8. In verzegelde kisten De op maat gesneden folies worden met wrapfolies omwikkeld. Daarna worden ze met gerecycleerde vulmaterialen ingepakt en vastgezet in speciaal ontwikkelde houten kisten. Elke kist weegt honderden kilo's. Het bovenste deel kan volledig openklappen. De transpalletgroeven onderaan maken secuur laden en lossen mogelijk.
8. In verzegelde kisten De op maat gesneden folies worden met wrapfolies omwikkeld. Daarna worden ze met gerecycleerde vulmaterialen ingepakt en vastgezet in speciaal ontwikkelde houten kisten. Elke kist weegt honderden kilo’s. Het bovenste deel kan volledig openklappen. De transpalletgroeven onderaan maken secuur laden en lossen mogelijk.© Wouter Rawoens
Zonwerende folie uit een ruimtestation

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content