ZONDER GRENZEN

De buitenlanders.

De Duitsers zijn de best vertegenwoordigde buitenlandse vastgoedinvesteerders in ons land. Ze hebben bijna 20% van de kantoormarkt in handen. Het gaat hoofdzakelijk om “open” fondsen, die voortdurend door privé-spaargeld gespijsd worden (in tegenstelling tot “gesloten” fondsen die enkel via een kapitaalsverhoging hun financieringsbronnen kunnen uitbreiden). Deze fondsen ontstaan vaak op initiatief van banken en beleggen uitsluitend in vastgoed. Ze voeren een zeer agressief beleid. Ze zijn immers verplicht de enorme massa verzamelde liquiditeiten te beleggen, en daarvoor volgen ze bewust een diversificatiestrategie over het hele Europese continent. Het bekendste fonds, Despa (opgericht bij de DEKA Bank), kan prat gaan op een Europese portefeuille van 8 miljard euro. BfG Immo-Invest, Oppenheim en Westinvest zien ook wel iets in de Belgische markt.

Een andere belangrijke Duitse acteur is IVG Real Estate. Dit bedrijf is genoteerd aan de beurs van Frankfurt. In 1998 kocht IVG voor meer dan 15 miljard frank een aanzienlijk gedeelte van de CDP-portefeuille, met onder andere verschillende kantoorgebouwen uit de Noordwijk. Vorig jaar lanceerde IVG een openbaar overnamebod op het Zweedse Asticus. Het Belgische vermogen van deze laatste werd geschat op ongeveer 25 miljard frank.

“De Duitse beleggers spreiden het risico geografisch én economisch en grijpen de kansen die zich voordoen op elke markt,” zegt Philippe Hurt van Healy & Baker. “Oorspronkelijk hadden ze vooral belangstelling voor Groot-Brittannië en Nederland. Daarna streken ze neer in ons land. Nu proberen ze door te dringen in Noord-Italië, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. Ook in Centraal-Europa staan ze op de eerste rij.”

De rest van de wereld.

Ook de Scandinavische beleggers vereren ons land met hun aanwezigheid. Voorbeelden? De Zweden van Bastion, de eigenaars van de nu vernieuwde Bastion Toren. Interikea, de holding van de bekende keten, bezit de Blauwe Toren (de vroegere UCB-toren aan de Louizalaan). En er is ook het Deense Bastionen. Wat het oorspronkelijk Zweedse AP FUND betreft, dat ruilde zijn gebouwenportefeuille voor een participatie in Cofinimmo.

De Nederlanders hebben onze markt enigszins links laten liggen en legden zich toe op exotischer oorden. Deze beleggers volgen een strategie op wereldvlak. Rodamco breidde zijn actieterrein bijvoorbeeld uit tot in Azië. Wereldhave Belgium daarentegen heeft vijf grote winkelcentra in handen. ING Vastgoed investeerde ongeveer 2,5 miljard frank in het Luikse îlot Saint-Michel.

Aan Angelsaksische zijde blijft het meest opmerkelijke feit de aankoop van het “La Plaine” complex in Elsene voor 5 miljard frank door Standard Life, een Schotse verzekeringsmaatschappij.

Ook de Amerikanen nemen poolshoogte, maar zonder de voorspelde overrompeling. Dat komt onder andere door de daling van de euro ten opzichte van de dollar. De algemene toepassing van de euro als eenheidsmunt zal de vergelijking tussen de landen onderling vergemakkelijken en dat zou de evolutie moeten versnellen. Toch nemen de actoren vanbij Uncle Sam de tijd. Nadat Security Capital Bernheim overnam, heeft de REIT Fortress zich vorig jaar de portefeuille van het Zweedse Tornet toegeëigend. De waarde wordt geschat op 3 miljard frank.

Véronique Pirson

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content