Zon, zee en zaakjes
Geen Spaanse toestanden in Blankenberge, maar de vastgoedprijzen staan er wel onder druk. Er kan al onderhandeld worden over de prijs en dat was vroeger wel anders.
Door Laurenz Verledens
Door Laurenz Verledens
Veel aanbod en helaas veel minder vraag. Dat was kort samengevat de situatie op de Blankenbergse vastgoedmarkt anno 2008. Een vaststelling die evenzeer geldt voor de eerste jaarhelft van 2009. “Al die verkoopaffiches aan de ramen, het doet pijn aan de ogen”, becommentarieert Sylvia Helsmoortel, verantwoordelijk voor de verkoop bij Immo Marina.
“Het zijn geen hoogdagen, dat staat vast”, geeft ook Raph De Vuyst van Agence Verburgh, toe. “Onlogisch is dat natuurlijk niet in crisistijd: een tweede verblijf is nu eenmaal een luxeproduct.” Voor wie geld heeft een goed moment om te kopen? “Ik zou eerder zeggen: een slecht moment om te verkopen”, antwoordt De Vuyst.
In een zwakke markt verkopen, lijkt inderdaad geen meesterzet. Maar Sylvia Helsmoortel stelt vast dat vooral in de leeftijdscategorie tussen 60 en 70 jaar er toch veel eigenaars willen verkopen. “Dat zijn mensen die hier twintig jaar geleden hebben gekocht en die nu vaststellen dat ze eigenlijk nog maar weinig naar zee afzakken. Hier vast komen wonen zien ze ook niet zitten, want ze willen dicht bij de kinderen en kleinkinderen wonen.” Ook panden die deel uitmaken van een erfenis komen op de markt. En er is de voorbije vette jaren ook veel bijgebouwd.
Aan de koperszijde zijn volgens Sylvia Helsmoortel vooral de jonge mensen weggevallen. “Dat heeft ongetwijfeld te maken met de onzekerheid op de arbeidsmarkt”, zegt ze. Het zijn nochtans interessante tijden voor kandiaat-kopers, vindt ze. “Er is nu wat aanbod op de zeedijk, dat is ooit anders geweest. En eigenaars zijn meestal bereid om te onderhandelen. Aan kopers raad ik aan: doe een serieus bod, maar verwacht geen kortingen van 25 procent.” “Er wordt nu inderdaad dikwijls verkocht na een bod”, bevestigt Raph De Vuyst. “Vroeger gebeurde het wel eens dat je 5000 euro van de prijs kreeg. Maar dat was uitzonderlijk en het was ook het maximum.”
Prijsdaling appartementen
Volgens de cijfers van de federale overheidsdienst Economie daalden in 2008 de appartementsprijzen in Blankenberge met 2,3 procent, dat is na De Haan de sterkste daling van alle kustgemeenten. De referentieprijs bedraagt nu 210.000 euro. Daarmee is Blankenberge na Bredene de goedkoopste gemeente van de Oostkust. 210.000 euro is volgens Raph De Vuyst ook de prijs voor een klassiek nieuwbouwappartement in de binnenstad.
In Blankenberge is niet alleen de zeedijk een A-locatie, ook het deel van de Franchommelaan langs de jachthaven is top. “Op die liggingen is 360.000 euro voor een typisch nieuwbouwappartement een gangbare prijs”, stelt Sylvia Helsmoortel. “Het deel van de Franchommelaan voorbij de Paravent richting Markt is wel iets goedkoper. En op de zeedijk heb je natuurlijk ook luxeprojecten met prijzen boven de 500.000 euro.” Een voorbeeld is het nieuwe project La Providence waar een appartement met drie slaapkamers 527.000 euro kost.
Beide makelaars zijn toch gematigd optimistisch. “Het zijn hier geen Spaanse toestanden”, zegt Raph De Vuyst. “Maar er is veel onzekerheid en dat straalt af op de markt. Tegen de zomer 2010 verwacht ik beterschap, maar tot dan blijft het harken.”
Sylvia Helsmoortel meent dat de markt al sneller kan aantrekken. “Voor ons is het klimaat in twee betekenissen belangrijk: er moet een vertrouwensklimaat zijn en het weer moet mee zitten. De combinatie van enkele positieve economische signalen en een mooie zomer kan voldoende zijn om de markt aan te zwengelen.”
Zeebrugge: de vergeten kustgemeente
Een niet zo bekend alternatief voor het populaire Blankenberge is Zeebrugge. Toegegeven, het appartementenaanbod is er niet groot, maar wel nog altijd groeiende. Niet zozeer in Zeebrugge Bad, dan wel rond de nieuw aangelegde jachthaven. Volgens Luc Hucks, al enkele jaren actief als promotor in Zeebrugge, kwamen er alleen al langs de Rederskaai in vijf jaar 480 appartementen bij. “En er zit nog volop dynamiek in de markt”, zegt hij. “Hoewel het een relatief kleine markt is, vind je hier toch een zeer verscheiden aanbod: van een studio, over het klassieke appartement tot de luxueuze penthouses.”
Onder meer Vandewalle uit Aalter en De Jaeger (onderdeel van vastgoedgroep Burco) zijn nog volop aan het bouwen. Zeebrugge is een deelgemeente van Brugge, wat maakt dat er geen aparte prijsgegevens voor deze kustgemeente zijn. Volgens Hucks zijn de prijzen op de Rederskaai in een paar jaar tijd gestegen van 2500 euro naar 3500 euro per m2. “Nu worden die topprijzen wel wat afgeroomd, want ook hier is de vraag wat teruggevallen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier