Zolang er kunststof is…
Volgens de reclamejongens woedt de natuurtrend nog steeds in alle hevigheid. Kunststofspecialist Vink laat het niet aan zijn hart komen en vindt meer en meer mogelijkheden voor zijn halffabrikaten.
Het gekrakeel rond het Atomium ten spijt, denken wij wel eens met weemoed terug aan Expo ’58. Vlaanderen stond nog niet vol met nepfermettes en plastic veroverde het interieur. Het leek wel alsof de hele wereld plots uit kunststof gemaakt was. Is het een goeie veertig jaar later tijd voor een nieuw synthetisch materiaal?
Zoiets is onwaarschijnlijk, vindt Eric Muys, algemeen directeur van Vink België . De periode waarin spectaculaire nieuwe kunststoffen werden ontdekt, is voorbij. In plaats daarvan verhoogt de kwaliteit van de bekende stoffen en worden de toepassingsmogelijkheden vrijwel onbegrensd. Vink is van alle markten thuis, zolang het maar om kunststof gaat: het bedrijf is actief in de reclame, de bouw en de (chemische) industrie. Plaatmateriaal voor lichtreclames, folie voor belettering, dak- en wandpanelen, kunststofbuizen en geautomatiseerde afsluiters, Vink maakt het allemaal.
“Onze hoofdactiviteit is de toelevering van halffabrikaten. Daar is het 31 jaar geleden allemaal mee begonnen.” Vink België werd in Mechelen opgericht als zustermaatschappij van de Nederlandse Vink Holding BV. “Geleidelijk aan ondervonden we dat klanten platen en staven op maat vroegen,” vertelt Muys. “De vraag naar onderdelen waarvan nog een stukje moest worden afgefreesd, steeg. Daardoor zijn we begonnen met een afdeling ‘bewerking van de halffabrikaten’. Zeven jaar geleden zijn we breder gegaan. Als alternatief voor staalstructuren, die vaak onderhevig zijn aan corrosie, zijn we gestart met het ontwerp en de productie van glasvezelversterkte polyesterconstructies. Vanaf 1 augustus beginnen we in Nederland met een project waar we trappen en loopbruggen moeten installeren op de Oosterschelde-kering. Het project is goed voor 900.000 gulden.”
Het gaat Vink België voor de wind. Het is al vijf jaar marktleider in België en heeft 125 mensen in dienst, van wie 95 in de distributie en 30 in de productie. Na een omzet van 1,2 miljard frank in 1999, hoopt het bedrijf dit jaar af te sluiten met een omzet tussen 1,25 en 1,3 miljard frank. De integratie van Vink in de Nederlandse Holding Schutterveld in 1991 was volgens Muys een onvermijdelijke stap om verder te kunnen groeien. Holding Schuttersveld is een beursgenoteerde groep met vestigingen in 15 landen en gespecialiseerd in industriële toelevering. De groep realiseerde vorig jaar een omzet van 700 miljoen euro en verwacht dit jaar een stijging tot 1,25 miljard euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier