Zoet en zuur

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De aandeelhouders van Suedzucker gaan door een diep dal. Een ideale kans voor bodemvissers.

De aandeelhouders van Suedzucker, de grootste suikerproducent van Europa, kregen in het voorjaar van 2014 een forse winstwaarschuwing te slikken. In één dag maakte de koers van het aandeel een duik van 20 procent. Dat was sinds de beursintroductie in 1998 nog nooit gebeurd. De Europese suikermarkt is voor een groot deel nog afgeschermd. Dat moet in 2017 grondig veranderen. Het Europese suikersubsidiebeleid is enkele jaren geleden geherstructureerd, maar Europa blijft wel werken met suikerquota. De Europese Commissie beslist per seizoen over de invoer en de uitvoer buiten die quota. Nu al voelt Suedzucker de invloed van de wereldwijde concurrentie.

Hoogtes en laagtes

Suedzucker weet al lang dat de suikerprijs hoogtes en laagtes kent. De groep, die sinds jaar en dag wordt gecontroleerd door een coöperatie van 30.000 suikerbietentelers, heeft het afgelopen decennium gediversifieerd naar bio-ethanol (via de beursgenoteerde dochter Crop Energies, een van de grootse spelers in Europa), vruchtenbereidingen (Suedzucker is daarin het nummer één in de wereld), vruchtenconcentraten (nummer één in Europa) en specialiteiten (nummer één in Europa voor diepgevroren pizza).

Die spreiding is al vrij ver gevorderd. In het derde kwartaal van het boekjaar 2014-2015 (afsluitdatum 31 maart, jaarcijfers op 21 mei) droeg suiker voor 48 procent bij aan de groepsomzet. In het boekjaar 2013-2014 was dat segment nog goed voor drie kwart van de bedrijfswinst (ebit). Dat percentage zakte in het afgelopen kwartaal naar 25 procent.

Suedzucker diversifieerde in activiteiten met een lagere rendabiliteit. De nieuwe activiteiten sluiten ook dicht aan bij de traditionele activiteiten — in tegenstelling tot bijvoorbeeld AB Foods, een aandeel dat hoge toppen blijft scheren door zijn diversificatie richting retail, met de hippe keten Primark.

Extreem pessimisme

In de eerste negen maanden van het boekjaar 2014-2015 is de omzet met 10,9 procent gedaald. De ebit zakte met afgerond 70 procent (van 579 naar 174 miljoen euro), omdat de ebit in het suikersegment door tien ging: van 420 naar 44 miljoen euro. In het voorjaar van 2014 verwachtte het management voor het boekjaar 2014-2015 vrij nauwkeurig een ebit van 200 miljoen euro (-70 % tegenover het vorige boekjaar) bij een omzetdoelstelling van 7 miljard euro (7,7 miljard euro in het vorige boekjaar en 5,2 miljard euro na negen maanden in het lopende boekjaar).

De bedrijfstop liet zich midden januari bij de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers ook al somber uit over het boekjaar 2015-2016. Dat weerspiegelt het extreme pessimisme bij de suikertraders en de beleggers. Het vertaalt zich in een erg laag gewaardeerd aandeel (onder meer 0,8 keer de boekwaarde en 0,4 keer de verwachte omzet).

Sinds de beursgang in 1998 stond de koers enkel in 1999 en eind 2008 nog lager. In het voorjaar van 2013 was er een piek van 33,5 euro. Het minste positieve element kan dan ook een koersherstel op gang brengen. Om die reden vinden we het aandeel koopwaardig als belegging op lange termijn.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content