‘ZOEK ERVAREN KLANKBORDEN’
Even leek het erop dat An Beazar muzikant zou worden, maar ze is bedrijfsleider van Enprove, dat het energieverbruik van bedrijven analyseert en interpreteert om tot besparingen te komen. Na haar eerste twee jaar burgerlijk ingenieur (UGent), besloot ze haar technische opleiding over meerdere jaren te spreiden, zodat ze tegelijk klarinet kon studeren aan het conservatorium. Ze behaalde beide diploma’s en ging aan de slag bij de distributeur Colruyt. “Ik begon als werkvereenvoudiger, wat betekent dat ik me onder meer bezighield met kostenoptimalisatie en leanprojecten. Toen al was ik sterk geïnteresseerd in energie-efficiëntie.”
Die interesse dreef haar naar een baan als consultant bij een energieauditingbedrijf. “Het was een technische functie, waarbij ik advies gaf aan industriële bedrijven over hoe ze energie konden besparen. Na twee jaar veranderde ze naar een klein bedrijf in de energiesector waar ze commercieel directeur werd, maar na minder dan een jaar besloot ze in 2010 zelf een bedrijf op te richten: Enprove. De start-up onderscheidt zich van zijn concurrenten door de combinatie van consulting en de ontwikkeling van een eigen meetsysteem om energieverlies, onder meer op koelinstallaties, op te sporen. De software monitort in realtime de installaties en wordt getest door Colruyt. Enprove, gefinancierd met eigen middelen, eigen inkomsten uit consulting en ondersteund door overheidsorganisaties IWT en iMinds, beweert dat bedrijven met hun systeem een tiende op hun energiekosten kunnen besparen.
“De omzet van vorig jaar lag rond 160.000 euro en de jongste maanden zijn we sterk gegroeid tot een team van vier. Dat komt omdat we zwaar investeerden in ons monitoringsysteem, terwijl het pas begint op te brengen. De markt begint ons te kennen.” De Oost-Vlaamse vindt het voor een jong en onbekend bedrijf niet gemakkelijk om klanten te overtuigen, maar werd geholpen door enkele prijzen die voor meer zichtbaarheid en geloofwaardigheid zorgden. De ondernemer kreeg vorig jaar van Womed de prijs als Nationale Belofte voor vrouwelijk ondernemerstalent en de tweede prijs in Future Energy, een virtuele pitchwedstrijd voor start-ups. Om zich te ontspannen gaat de moeder van een dochter squashen, fietsen en fitnessen of leest ze.
Bewustzijn creëren. “Als ondernemer is het belangrijk om een zo groot mogelijk bewustzijn te creëren voor jezelf over wat je aan het doen bent en je te realiseren wat de impact ervan is op de buitenwereld. Je mag je kop niet in het zand steken, maar je moet net ervaren klankborden zoeken die je daarbij kunnen helpen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier