Zoek de zeven fouten

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

U denkt dat de City in de ban van het brexitreferendum en het dalende pond is. Maar gelooft u echt dat ze met angstzweet op het voorhoofd lezen hoe het pond in één klap met 25 procent zou kunnen dalen? Denkt u echt dat ze eindeloos discussiëren over de gevolgen van een islamitische Labour-burgemeester in Londen? Nee, de hoogte van vrouwenhakken is veel belangrijker. Even de feiten in herinnering brengen.

Nicola Thorp, 27, gewezen actrice, begon haar eerste werkdag aan het onthaal van PwC. Dat bedrijf is modern en outsourcet zijn onthaal aan Portico. De baas van Thorp beval haar een paar schoenen met hoge hakken te gaan kopen. Ze weigerde: “Moeten mannen hier misschien hoge hakken dragen?” Ze mocht naar huis zonder enige vergoeding.

Op zulke momenten heeft een mens spijt dat hij geen les meer geeft. Eindelijk nog eens een echte, belangrijke managementcase. Dat is iets voor jonge studenten. Niet de strategie van Apple na de iWatch. Niet wat Delhaize en Colruyt moeten doen als antwoord op Coolblue. Echt uit het leven gegrepen, en met in de hoofdrol een bedrijf waar ze (bijna) allemaal willen gaan werken.

Ik kan het niet laten, de case zelf schrijven is te veel werk, maar ik heb wel de teachingnote geschreven. Een teachingnote is de tekst die andere docenten krijgen als ze jouw case ‘kopen’. Soms denken docenten zelf niet diep na over een case en gebruiken ze gewoon de teachingnote. Een opmerking voor studenten die deze column zouden lezen: teachingnotes zijn zeer moeilijk te vinden op het internet. Behalve… de mijne over de case PwC vs Nicola Thorp. Nu al in Trends!

Managementfout nummer één. Outsource nooit je onthaal. Je onthaal is je visitekaartje. Veronderstel dat Marc Buelens naar PwC London zou trekken voor een andere case en aan de vrouw aan het onthaal zou vragen: “Wat is het standpunt van PwC over dynamic capabilities vanuit corecompetentiesperspectief?” en ze zou eerst even staren naar haar hoge hakken en dan hulpeloos in de lucht kijken. Dan is de reputatie van dat eminente bedrijf toch wel erg geschaad.

Managementfout nummer twee. Besef dat meten altijd en overal weten is. Het management heeft een heel vage norm gehanteerd. Hoge hakken. Wat is hoog? Eén millimeter, vijf, honderd? Met andere woorden: Portico hanteert hier een niet-afdwingbare norm.

Managementfout nummer drie: onvoldoende gebruik van technologie. Zo’n delicaat oordeel mag je niet overlaten aan het menselijk oog. Waarom had Portico geen toestel geïnstalleerd dat automatisch a) het geslacht registreert b) de hoogte van de hak (hier een debat op gang trekken over de mogelijkheid om automatisch het geslacht te laten bepalen, het debat afronden met een citaat uit mijn boek Management en effectieve organisatie over het belang van een managementoordeel).

Managementfout nummer vier. Verschillende commentaren in de Britse pers wijzen erop dat platte schoenen in de mode zijn. PwC én Pimlico hebben duidelijk te traag relevante signalen uit hun omgeving gecapteerd. Als je met je collega goed overeenkomt, bevestig dat even: “Collega voornaam én familienaam heeft dat ongetwijfeld in zijn colleges over businessintelligence behandeld.” Als je met je collega niet goed overeenkomt, dan zeg je: “Heeft collega, alleen familienaam, dat dan niet behandeld in zijn lessen? Waarover heeft hij het dan wel?”

Managementfout nummer vijf: zwakke leiderschapsvaardigheden van de supervisor. Waarom is zijn bevel niet opgevolgd? Zie vorige suggestie, maar verwijs nu naar de collega die leiderschap doceert.

Managementfout nummer zes: slechte vergaderingen. Zo’n beleid dat bewijst dat PwC aan de spits staat in trends als genderequality en managingdiversity, is blijkbaar niet doorgedrongen tot bij een sollicitante. Discussie uitlokken over de rol van hr en het belang van de link strategie-hr. (Je kunt hier eventueel je collega die hr doceert bij de les betrekken, maar zie vooral dat hij jouw les niet overneemt, met allerlei softe uitspraken die hier niets ter zake doen. Betrek er dus zeker niet je collega Zakenethiek bij!)

Managementfout nummer zeven. De betrokkenen hebben de columns van Peter Frans Anthonissen in Trends niet gelezen. Dan zou PwC weten hoe belangrijk reputatie wel is.

De auteur is professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

MARC BUELENS

U denkt dat de City in de ban van het brexitreferendum is? Nee, de hoogte van vrouwenhakken is veel belangrijker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content