ZO luistert u overal naar internetradio
Waarom zou u aan de radio gekluisterd zitten om uw favoriete programma te beluisteren als u het gewoon van het net kunt plukken en op een draagbare muziekspeler overal mee naartoe nemen? Die techniek heet Podcasting en wordt almaar populairder, ook in België.
Reacties: e-trends@trends.be e-trends@trends.be
Ja, er bestaan nog hypes in het internetwereldje. Zelfs het soort waar durfkapitalisten geld voor willen neertellen. Aan de ontvangerskant stond onlangs Adam Curry, die zomaar eventjes 8,85 miljoen dollar (7,22 miljoen euro) wist te ontfutselen bij enkele bekende lefgeldverstrekkers uit Silicon Valley. Inderdaad, die Adam Curry, de vroegere presentator van het muziekprogramma Countdown op Veronica. De man houdt zich nu met technologie bezig, al is de link naar de media er nog steeds.
Curry schudde een goed jaar geleden Podcasting uit zijn mouw, een techniek om radioprogramma’s via het internet te verspreiden. Eigenlijk is het gewoon een slimme combinatie van een reeks bestaande producten en technologieën, waaronder het bekende MP3-formaat en RSS, een manier om informatie van een website te plukken.
De iPod is niet ver weg
Om een Podcast te beluisteren, moet u zich eerst abonneren via het web. Vanaf dan zal uw computer regelmatig een lijst van nieuwe afleveringen opvragen vanaf de website in kwestie. Staat er een nieuwe uitzending klaar, wordt die meteen van het net geplukt. Beluisterde afleveringen verdwijnen indien gewenst na een tijdje automatisch van uw pc.
Net in die eenvoud zit de kracht van Podcasting: zodra u uw lijstje van favoriete programma’s hebt samengesteld, hoeft u verder niets te doen. Maar u mag er wel op rekenen dat er regelmatig nieuwe uitzendingen op u staan te wachten. Dat de term Podcasting verwijst naar de iPod, de populaire muziekspeler van Apple, is geen toeval. Curry zag zijn uitvinding als een uitgelezen manier om radio mobiel te maken. Niets verhindert u de uitzendingen van een station uit New York te downloaden in Brussel en mee te nemen op een vlucht naar Tokio.
Apple zelf ging ondertussen ook al voor de bijl en rustte eerder dit jaar zijn iTunes-software – die de iPod van nieuwe muziek voorziet – uit met een Podcasting-functie. Daardoor kan men letterlijk zijn iPod elke dag even aansluiten op de pc en zonder ook maar één ingreep alle nieuwe Podcasts op het toestelletje plaatsen. Wie geen iPod heeft, kan de uitzendingen op de pc beluisteren, of ze – voor wie handig is – op een andere draagbare muziekspeler plaatsen. Het downloaden van de uitzendingen gebeurt in elk geval wel automatisch.
Belgische voorbeelden
De Podcast-hype is nu ook in België aangekomen. Net zoals in de VS of Groot-Brittannië, doen de grote radiostations mee (zij bieden hun populaire uitzendingen in Podcast-formaat aan). En amateur-radiomakers experimenteren duchtig nu ze plots met beperkte middelen een relatief groot publiek kunnen bereiken. Via de iTunes Music Store van Apple kunt u zich bijvoorbeeld – gratis – abonneren op De Stadsdichters Podcast, de Mechelen. be Podcast of het erg exotisch klinkende The Wack Attack Barack een initiatief van een Antwerps platenlabel. De VRT is vertegenwoordigd met programma’s als De Bende van Marconi (Radio 1) en De Afrekening (Studio Brussel). Ook de commerciële zender Q-Music biedt fragmenten uit zijn ochtendprogramma op die manier aan. Zelfs premier Guy Verhofstadt houdt er zijn eigen Podcast op na.
Ten zuiden van de taalgrens zijn de initiatieven schaarser, al heeft Radio Nostalgie ondertussen wel een Podcast en zit men bij de RTBF in een experimentele fase. In Groot-Brittannië biedt de BBC zowat al zijn nieuws- en informatieprogramma’s als Podcast aan.
Raphael Cockx
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier