‘Zeven woningen per dag energiezuinig maken’

Een huis bouwen we niet langer baksteen na baksteen”, stelt Hélène de Troostembergh. Met BuildUp, gespecialiseerd in het offsite bouwen van nieuwbouw en in energetische renovatie, gelooft ze in prefabwoningen. Die worden gemaakt op een productiesite en geassembleerd op locatie. Begin 2023 wil ze een nieuwe kapitaalronde openstellen. Een bedrag wil de CEO niet noemen, wel zegt ze dat ze bij impactinvesteerders wil aankloppen. In 2021 haalde het bedrijf al 3,5 miljoen euro op. De ambitie is dat bedrag te overschrijden. De Troostembergh gelooft dat het mogelijk is: door de huidige gascrisis is energiezuinig wonen een van de beleidsprioriteiten, zéker voor sociale woningen.

We kunnen een woning in één dag van een F-label tot een A+-label brengen

Vorig jaar is uw klassieke staalbouwbedrijf doorgegroeid tot BuildUp. Waarom die stap?

HÉLÈNE DE TROOSTEMBERGH. “De bouw is een van de sectoren die de meeste CO2 uitstoten. Het is dus bij uitstek een branche die veel impact kan hebben als we het model veranderen. Daar staat natuurlijk geld tegenover: geen budget, geen veranderingen. Daarom zochten we twee jaar geleden groeikapitaal om de omslag te kunnen maken en het oude bedrijf tot BuildUp te laten transformeren.”

De energiecrisis speelt allicht in uw voordeel?

DE TROOSTEMBERGH. “Het is onze ambitie een globale impact te hebben op de uitdagingen van de toekomst. De hoge gasprijzen doen mensen twee keer nadenken over isolatie. BuildUp zet in op vier pijlers: een lagere CO2-uitstoot van woningen, hernieuwbare energie integreren, het tekort aan kwalitatieve woningen oplossen en de kosten om zich te verwarmen en te leven laten dalen. We kunnen een woning in één dag van een F-label tot een A+-label brengen. Dat betekent dat de woning niet meer energie verbruikt dan ze zelf kan opwekken met onder meer zonnepanelen en warmtepompen. Tegen de huidige prijzen verdient een renovatie zich dus heel snel terug.”

Zijn socialehuisvestingsmaatschappijen makkelijk te overtuigen?

DE TROOSTEMBERGH. “Frankrijk staat een stuk verder. Daar hebben we heel veel contacten met lokale besturen en woningbouwers. Zo hebben we onlangs ons Europees proefproject in Wattrelos opgeleverd. Alle bestaande woningen werden ingepakt met onze energetische muren en daken. We kunnen tot wel zeven woningen per dag energiezuinig maken. In enkele maanden tijd hebben we er een wijk van 160 woningen opgeknapt. De kostprijs verschilt niet veel van de traditionele prijsbestekken, alleen gebeurt de renovatie in dagen in plaats van maanden.

“In België begint er interesse te komen. Er zijn verkennende gesprekken en infosessies met verschillende steden en gemeenten.”

U maakt momenteel nog geen winst.

DE TROOSTEMBERGH. “We willen de komende jaren break-even draaien. Als start-up zitten we nog volop in de investeringsfase. Het belangrijkste doel nu is ons marktaandeel te laten groeien. Ik geloof dat het zal lukken. Om de Europese Green Deal te halen moeten in Europa dagelijks 6.000 woningen energetisch worden gerenoveerd. Onze prefabrenovatie is de perfecte manier om dat snel en efficiënt op grote schaal te doen.”

Hélène de Troostembergh

Is: CEO van BuildUp

Vrije tijd: permacultuur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content