Zero tolerance

De Europese en Amerikaanse spelers leggen het vuur aan de schenen van hun golfinstanties.

Meer dan vijftig spelers van de Europese Tour (onder wie Nick Faldo, Seve Ballesteros, Darren Clarke, Lee Westwood, Bernhard Langer en José María Olazábal) hebben samen een brief geschreven naar directeur Ken Schofield. Ze vragen met aandrang om een externe audit, want ze willen weten hoeveel de Ryder Cup heeft opgeleverd.

Vermoeden de spelers onregelmatigheden? “We willen gewoon weten waar al die centen naartoe gaan,” zegt Olazábal. “We verdenken niets of niemand, we willen gewoon informatie. Meer moet je er niet achter zoeken.”

Het initiatief is niet nieuw. Vorig jaar eisten de Amerikaanse spelers dat de Amerikaanse Tour aanzienlijke bedragen zou doorstorten aan liefdadigheidswerken en golfevenementen van hun keuze. Nu willen ook de Europeanen meer duidelijkheid over de parcours die eigendom van de Tour zijn, de personeelskosten en de reiskosten.

Vijf jaar geleden maakte Schofield een financieel rapport op voor de spelers. Daarin werd zeer gedetailleerd vermeld wat in de zeven jaar ervoor was gebeurd met de 900 miljoen frank die bij elkaar was geharkt: aanleg van practices, onthaal van de spelers, transport, onderhoud van terreinen, inrichting van fitnessruimtes en herstelling van clubs. Bovendien is het prijzengeld in de Europese Tour de voorbije 25 jaar van 36 miljoen frank gestegen tot 2,4 miljard, met daar bovenop nog eens 600 miljoen voor de Challenge Tour en de Seniors Tour.

Ondertussen, in Amerika. Tiger Woods heeft kritiek geuit op de monopolistische manier waarop commissioner Tim Finchem de US PGA bestuurt. Ook vindt hij het maar niks dat spelers worden verplicht een bepaald aantal toernooien te spelen “in het belang van de Tour en de televisierechten. Als we daar nu niet over praten, gaan we van de regen in de drup.”

Wellicht kreeg Woods een tip van zijn vriend Michael Jordan, de ex-basketbalspeler. Jordans fortuin wordt geschat op zo’n 18 miljard frank, maar in zijn carrière heeft hij zonder twijfel twintig keer meer voor anderen opgebracht. Die fout wil Woods niet maken, zoals blijkt uit zijn recente deal met Nike ter waarde van 4 miljard frank voor vijf jaar. Woods weet dat de kijkdichtheid zo’n 40% hoger ligt als hij speelt, en zelfs 100% hoger als hij het klassement aanvoert. Vandaar dat de sterspeler meer vrijheid én meer geld wil. David Duval, Vijay Singh en Jesper Parnevik willen precies hetzelfde, maar dan op hun niveau.

Greg Norman raakte dit punt al aan in 1994, toen hij de sterspelers voorstelde om samen met Fox Sports TV hun eigen internationale circuit te organiseren. Er was sprake van minstens 1,8 miljard frank voor iedere speler van de topdertig, maar dat feest ging toen niet door. Het was te vooruitstrevend voor zijn tijd.

john baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content