ZEG HET MET BIER

Dat hij door zijn Nederlandse omgeving nog al te vaak als de Belg wordt bestempeld, laat Jaak Troch koud. De nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het Nederlandse bierconcern Grolsch, tegelijk algemeen directeur voor Nederland, voelt zich na jarenlang werken in dat land immers hoe langer hoe meer als een Nederlander. Het bedrijf dat hij leidt, kan op positieve resultaten bogen. Met een omzet van 14 miljard frank blijft Grolsch lichtjes groeien, en dat terwijl de totale biermarkt stagneert. Speculatieve verhalen omtrent een overname door één of andere gigant steken dan ook met de regelmaat van een klok de kop op. Jaak Troch reageert er vrij gelaten op : “Qua marketing staan we zeer sterk en hetzelfde kan gezegd worden van onze kwaliteit.”

“Dit jaar hebben we maar liefst zeven nieuwe speciaalbieren op de Nederlandse markt gelanceerd,” vervolgt Troch. “Niemand, noch in Nederland noch in het buitenland, kan ons daarin evenaren. Wat meer is : elk bier slaat geweldig aan. De verpakking is daarbij trouwens niet onbelangrijk. De beugelflessen van Grolsch kunnen op één rij staan met de Coca-Cola– of de Perrier-flesjes,” meent hij.

Troch spreekt als een doorgewinterde brouwer. Hij heeft dan ook brouwersbloed in de aderen. Het geslacht Cremers, familie langs moederskant, stond in Kalken (Laarne) tot eind van de jaren ’50, generaties lang in voor de productie van het bier Het Hert.

Ook ondernemerschap is Jaak Troch van thuis uit meegegeven. Zijn vader was actief in de textielsector. Zelf studeerde Troch rechten in combinatie met criminologie en notariaat. Na zijn legerdienst, die hij “de beste managementschool” noemt die hij kent, ging hij aan de slag bij het Leuvense Stella Artois. Van daaruit trok hij richting Nederland, naar de brouwerij Dommelsche, die door Artois was overgenomen. Hij werkte er ongeveer twintig jaar en stootte door tot het hoogste niveau. In 1990 ging hij in op een aanbieding van toenmalig topman van Grolsch, Paul Snoep.

Troch is en blijft Belg. Zijn land mist hij, al stelt hij zich tevreden met de jaarlijks terugkerende gastcolleges aan de Universiteit Gent. Hij is een boekenwurm, die zich sinds kort verdiept in het Latijn en in de Romeinse geschiedenis. Ondanks zijn ambities vindt hij “zijn gezin hij het allerbelangrijkste in het leven.”

JAAK TROCH (GROLSCH) Zeven nieuwe speciaalbieren op één jaar tijd, niemand kan ons daarin evenaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content