ZAKENIDEEEN

MILIEUVRIENDELIJKE COSMETICA

De Canadese Natacha Rajewski doet goede zaken op de Russische markt. Zij is zaakvoerster van het cosmeticabedrijf SoapBerry dat zij in 1985 vanuit haar keuken in Toronto oprichtte. Vandaag bezit zij een keten van 40 winkels in Canada en de Verenigde Staten met een omzet van 32 miljoen dollar (960 miljoen frank). In 1992 opende zij een filiaal op het Rode Plein in Moskou.

Het milieu speelt een grote rol in de commerciële strategie van SoapBerry. De crèmes en gels worden uitsluitend gemaakt op basis van planten. Dierlijke vetten, fosfaten of nitraten komen er niet aan te pas. “Aanvankelijk was het niet eenvoudig om dat aan de Russische verbruikers uit te leggen, ” zegt Rajewski. Haar eerste klanten in Moskou waren vooral toeristen die in de stad verbleven.

Rajewski tracht haar klantenkring uit te breiden door de kinderen aan te spreken, onder meer met ekologische kleurboeken en met kontakten tussen Russische en Amerikaanse kinderen. Hier wordt nagegaan hoe zij het sterk bedreigde milieu in Rusland kunnen beschermen. Vandaag vlotten de zaken zo goed dat SoapBerry in Moskou een tweede winkel zal openen.

SoapBerry Shop, 50 Galaxa Boulevard, Unit 12, Rexdale, Ontario, M9W/4Y5, Canada, tel. : 001-416/674.02.48, fax : 001-416/674.02.49.

Bron : idées lucratives, november/december 1995.

COSMETICA IN RUSLAND Ekologie is het wonderzalfje.

WISKUNDE OP RAP-MUZIEK

Wat doe je als schoolkinderen hun tafels van vermenigvuldiging niet kennen, en de markt niets aanbiedt om hen dat vlot aan te leren ? Je maakt een nieuw produkt, en dat deed de Amerikaan Richard Caudle (39).

“Er bestaan geen educatieve opnamen waar kinderen werkelijk van houden, ” aldus de vroegere schoolpsycholoog. “Wij bieden iets aan dat leuk en ook opvoedkundig verantwoord is. “

Om Rock ‘N Learn op te zetten, riep Richard de hulp in van zijn broer Brad (28), een musicus. Brad en zijn band schreven de muziek en produceerden de opnamen in een studio. Het sukses groeide. Vlug werden ook country- en rap-versies gemaakt. Vandaag hebben zij al 20 banden geproduceerd met aangepaste boeken om te leren lezen en om wiskunde aan te leren. De begininvestering bedroeg amper 500 dollar (15.000 frank). Voor 1995 verwachtten zij een omzet van 3 miljoen dollar (90 miljoen frank).

Bron : Entrepreneur, november 1995.

FRAAIE PERKEN EN ORNAMENTEN

De Fransman François Lecointre uit Pitres (Eure) heeft een nieuw koncept uitgewerkt om bloemen en planten vertikaal op te stellen : de Mosaïflore. Het betreft een demonteerbare, roestvrije, metalen struktuur die makkelijk kan worden opgezet en weer afgebroken. De planten zelf worden met behulp van een plastic traliewerk op hun plaats gehouden, terwijl de aarde door textiel wordt tegengehouden.

Nadat de basis is geplaatst, wordt binnenin ook een sproeisysteem aangebracht. Mosaïflore kan diverse vormen aannemen : rechthoekig, cilindervormig, piramidaal, enzovoort. Het geheel kan in de grond worden verankerd of opgehangen.

Deze idee laat zeer originele bloemen- en plantenkomposities toe. De uitvinder richt zich voornamelijk naar instanties die heel wat oppervlakte moeten opfleuren, zoals bijvoorbeeld gemeenten.

Om Mosaïflore te verdelen, zoekt François Lecointre commerciële partners, tel. : 001-16/32.49.51.01.

Bron : Entreprendre, december 1995.

AFGEDANKTE KOELKASTEN

Zijn meest waardevolle stuk is een originele Amerikaanse Croseyl-koelkast in Cadillac-rose, anderhalve meter hoog met een prijskaartje van 5500 DM (110.000 frank).

Christian Friedl uit Keulen verkoopt koelkasten uit de jaren vijftig en zestig die hij in België en Frankrijk laat restaureren. Ongeveer twee jaar geleden bracht een kollega hem op dit zakenidee. “De originele koelkasten zijn vaak zwaar toegetakeld, ” vertelt Friedl. “Een gerestaureerde koelkast vergt vaak tot 60 arbeidsuren : van de herstellingen tot het lakken in de lievelingskleur van de klant. ” Dit verklaart ook de fikse prijs : vanaf 1700 DM (34.000 frank) voor een goeddraaiende, mooi gelakte en hoogglanzende Bosch.

Bron : Die Geschäftsidee V/95, Theodor-Heuss-Str. 4, 53177 Bonn.

HET GAT IN DE MARKT

Het kan een jonge kunstenaar ook voor de wind gaan, als hij of zij maar van aanpakken weet. Dat leert het verhaal van de 28-jarige Amerikaanse Jennifer Barclay.

Tien jaar geleden, in 1985, begon zij in de garage van haar ouders als jonge kunststudente met het bedrukken van originele T-shirts door middel van zeefdruktechniek. Haar investering bedroeg amper 100 dollar (3000 frank).

Tien jaar later heeft Barclay 170 werknemers in dienst. Haar firma, Blue Fish Clothing, heeft een goede faam bij jong en oud. De originele tekeningen worden nog altijd met de hand gedrukt op milieuvriendelijke stoffen. “Wij trachten een voorbeeld te zijn van hoe je gezonde produkten kan maken en toch winst boeken, ” zegt Barclay. Voor het jaar 1995 verwacht zij een omzet van 10 miljoen dollar (300 miljoen frank). Haar slogan voor sukses : “je moet leren een gedeelte van je kontrole opzij te schuiven en andere mensen verantwoordelijkheid te geven in je zaak. “

Bron : Entrepreneur, november 1995.

VLOTTE LICHAAMS- VERZORGING

De Franse firma Dulac Industries, gevestigd in Archigny nabij Poitiers, maakt produkten voor lichaamsverzorging en algemene hygiëne. Eén van deze produkten zijn doordrenkte, katoenen wegwerphandschoenen. De handschoenen zijn biologisch afbreekbaar en kunnen worden gebruikt zonder water.

De firma heeft verscheidene types uitgewerkt, bestemd voor verschillende markten. Frisse handschoenen voor sporters en kampeerders. Handschoenen voor de verzorging van paarden en huisdieren. Met zeep doordrenkte handschoenen voor het onderhoud van de wagen. Handschoenen voor algemene lichaamsverzorging met twee verschillende zijden : de dikkere witte zijde is voor het lichaam en de fijnere gekleurde (groen of blauw) zijde is voor het gelaat. Deze handschoenen bestaan in twee types om met of zonder water te worden gebruikt.

De wegwerphandschoenen voor dierenverzorging doen allerlei ongedierte uit de vacht verdwijnen en bevorderen de genezing van kleine wonden. De dieren worden onmiddellijk met de handschoenen bewerkt na het borstelen. Hun vacht moet niet worden gespoeld of gedroogd.

Recentelijk werden twee paar handschoenen ontwikkeld om auto’s te reinigen. De eerste is doordrenkt met zeep om het koetswerk te wassen, en vervangt de emmer, de spons en het wasmiddel. De tweede is voor binnenonderhoud, en is doordrenkt met een antibakterieel en antistatisch produkt.

De firma Dulac Industries zoekt commerciële en financiële partners om haar distributie uit te breiden, tel. : 0033-16/49.85.81.82.

Bron : Entreprendre, december 1995.

LEZEN IN BED

De Bookmate is een handige boekensteun. Zowel buiten in de wind als bij het lezen in de keuken of in bed, of bij de pc, houdt hij het boek keurig recht. Niettemin kunnen de bladzijden vlot worden omgedraaid. Een boek wordt immers licht geklemd tussen een boven- en een onderklem. Om een bladzijde te draaien, wordt de bovenste klem een beetje opgeheven.

De aankoopprijs van de Bookmate kost tussen 300 en 420 frank naargelang van de afname.

Bookmate Products, Westerstraat 226, NL-1015 MS Amsterdam, Nederland, tel. en fax : 0031-20/620.11.12.

INTERNET-SURFEN

Er bestaan al enkele on line-cafés in Vlaanderen. Maar er is zeker plaats voor nog een aantal van dergelijke cafés. Die Geschäftsidee heeft het ondernemingskoncept onderzocht voor het opzetten van een on line-café in een middelgrote stad. Het minimum startkapitaal wordt op 165.000 DM (3,3 miljoen frank) geraamd en het gemiddeld startkapitaal op 310.000 DM (6,2 miljoen frank). De gemiddelde maandelijkse winst voor belastingen wordt op 10.771 DM (215.420 frank) geschat.

De groeimogelijkheden zijn groot en het risico is middelmatig. Beginnen als bijberoep is nagenoeg onmogelijk. Het management is moeilijk. Wie wil starten met een on line-café beschikt best over wat gastronomie- en computerkennis. Bier kunnen tappen, volstaat niet.

Bron : Die Geschäftsidee V/95, Theodor-Heuss-Str. 4, 53177 Bonn.

GUIDO SWILLEN

ONTSPANNEN LEZEN Een boekensteun houdt het boek keurig recht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content