Zakelijk ziek

Ziektes en epidemieën baren de Wereldgezondheidsorganisatie zorgen.

Momenteel bestudeert de Wereldgezondheidsorganisatie ( WHO) verschillende gevallen van meningitis in Singapore, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Finland. In al de gevallen – waarbij al zes doden vielen – zou een pelgrimstocht naar Mekka aan de bron van het kwaad liggen.

Meningitis is niks uitzonderlijks, waarom dan die ongerustheid? Er duiken epidemieën en ziektes op die in het Westen bijna uitgeroeid of tenminste onder controle leken. Vorig jaar publiceerde de WHO een rapport over deze opnieuw opduikende infectieziekten. Het verslag beschrijft onder meer hoe polio weer verscheen in Joegoslavië, Albanië en Griekenland. Of hoe in andere Europese landen difterie toesloeg.

Schrikbarend eerder dit jaar was de dood van een Duitse cameraman. Na veertien dagen Ivoorkust kwam hij thuis met een vreemde ziekte. Besmet door het gevreesde Ebola-virus, luidde de eerste diagnose en dat bericht leidde tot een ware paniek in Duitsland. Na het overlijden van de man bleek het om klassieke gele koorts te gaan.

Door het toegenomen reisverkeer – er vliegen nu per jaar 1,4 miljard mensen rond de wereld – is de verspreiding van de bij ons bijna uitgeroeide ziektes weer toegenomen. En er zijn nog andere verklaringen. Door de implosie van Rusland en zijn voormalige vazalstaten werden veel inentingsprogramma’s en preventieve acties onderbroken of stopgezet. Syfilis en gonorroe vormen opnieuw alledaagse ziekten in het nieuwe Rusland.

Totnogtoe werd aangenomen dat vooral onvoorzichtige vakantiegangers potentiële slachtoffers vormden. Stilaan krijgt de medische wereld een beter inzicht in wat er echt gebeurt. Vaak blijken ook zakenreizigers tot de risicogroep te behoren, hoewel zij dikwijls in de betere hotels verblijven en zich niet inlaten met fast-foodtentjes langs de straten van Bangkok of Abidjan.

Zakenreizigers begeven zich geregeld in risicogebieden zonder dat te weten. Terwijl de halve wereld verneemt dat er een gevaarlijke ziekte woedt in Kinshasa, blijft dezelfde epidemie in de Congolese koperprovincie bijna onopgemerkt. Daar trekken dus ook zakenreizigers heen. Bovendien spelen vermoeidheid of jetlag een rol bij de infectie zelf. En: deze categorie van reizigers moet vooral rekening houden met het cumulatieve effect. In The Financial Times waarschuwde een Britse specialiste inzake tropische geneeskunde onlangs nog: “Veel reizigers geloven dat een trip van enkele dagen amper risico’s inhoudt. Zij vergeten dat het hier gaat om cumulatieve risico’s.” Zij verwaarlozen de preventie en belanden zo onvermijdelijk in de risicocategorie.

marleen fynhoudt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content