Zachte martelingen

Gezichtsverzorging beperkt zich bij een man meestal tot zich regelmatig wassen en scheren en een aftershave aanbrengen. Geen haar op zijn hoofd denkt eraan een schoonheidsspecialiste te raadplegen. Het verschil tussen het gezicht wassen en het laten reinigen zou nochtans voor vele mannen revelerend kunnen zijn.

TEKST : SERGE VANMAERCKE

Je ontdoet je van je bovenkledij en je schoenen, krijgt pantoffels aan je voeten en duffelt je in een zachte bruine kamerjas. De kleedkamer is klein, maar voorzien van douche, lavabo en kleerkast. Supermarktwatjes worden hier doordrenkt met een exclusieve Engelse eau de toilette.

Ik denk aan het onderdrukte lachje van mijn vrienden wanneer ik hen vertelde dat ik mezelf op een gezichtsverzorging ging trakteren… Blijkbaar is dit nog steeds geen mannenzaak !

Ik werp

een laatste blik op mijn tronie, zoals ze zich elke morgen in mijn scheerspiegel toont en betreed de kamer der zachte martelingen. Schemer overheerst. Het licht schijnt zwak en het is behoorlijk warm. Isabelle is mooi, heeft een zachte stem, en een perfect opgemaakt gezicht. Terwijl ze alles in gereedheid brengt, nodigt ze me uit me rustig neer te vleien, met mijn gezicht zo dicht mogelijk bij haar stoel. Isabelle is gediplomeerd in natuurlijke schoonheidsverzorging.

De behandeling begint met een oppervlakkige gezichtsreiniging waarvoor ze een reinigende gel gebruikt. “Welk product gebruik je thuis om je huid te reinigen”, vraagt ze. Ze kent het antwoord wellicht al : “Geen enkel.” – “Weet je dan niet dat een gewone zeep de huid uitdroogt ?” Het water, de gel, het zacht masseren van mijn gezicht : alles is vochtig en zacht. “Sommige klanten dommelen in, anderen praten”, zegt Isabelle. “De man die zich werkelijk om zijn gezicht bekommert, komt hier eenmaal per maand.”

Na de reiniging volgt een lotion. Isabelle springt veel zachter met mijn huid om dan ik wanneer ik me ‘s morgens was. “Het is niet nodig hard te wrijven om de onzuiverheden te verwijderen. Het komt erop aan het goede product te gebruiken”, zegt ze. Een goed product voor het mannengezicht is tegenwoordig makkelijker te vinden dan voorheen. In de meeste parfumzaken en apotheken zal men u een adequaat product aanbevelen.

Vervolgens onderzoekt Isabelle mijn aangezicht met een vergrootglas om de conditie van mijn huid na te gaan. Ze is gauw klaar met het verdict. Ze dopt een watje in een speciale lotion om de neus onder handen te nemen, neemt een tweede watje voor het voorhoofd, en nog eens twee voor de wangen. De behandeling duurt enkele minuten. Het dient om kleine opeenhopingen van huidsmeer te verwijderen.

Het product doet zijn werk goed. Stoort het haar niet het gezicht van een onbekende zo minutieus te moeten reinigen ? “Dit is mijn vak”, zegt ze. “Het is niet alleen een genot voor de klant. Ik geniet er ook van na afloop het verschil te zien.”

De zachte martelingen worden ondertussen voortgezet : nu doet het werkelijk pijn. De schoonheidsspecialiste heeft een klein metalen staafje met een scherpe punt bovengehaald. Door dit werktuig op mijn gezicht te duwen, reinigt ze de huid. “Rond de neus is het geen sinecure”, constateert ze. Ik had nooit gedacht dat het gezegde “souffrir pour être belle” zo vol waarheid zat, dames ! Bovendien schijnt het zo te zijn dat mannen veel gevoeliger zijn voor het fysieke lijden. U moet dus weten wat u te wachten te staat.

Vele mannen

laten zich behandelen door de schoonheidsspecialiste van hun echtgenote, maar zelfs dan betekent dit nog een gevaar voor hun imago van viriliteit. Bij Sénéchal is de stap makkelijker te zetten omdat men meestal binnenkomt om de haren te laten knippen (1000 – 1300 fr). Tijdens het knippen praat men de klant een manicure aan (750 fr). Dan stelt men voorzichtig een gezichtsverzorging voor (1500 fr), en een of andere dag zal de klant het erop wagen. Maar het is waar : de Belg houdt er niet van zijn gezicht te laten verzorgen.

De reiniging is gedaan. Isabelle brengt nu een zalf op de huid aan. Ik ben bijna een uur binnen geweest. Terug naar de kleedkamer. De huid gloeit nog een beetje. Pas na enkele uren zal het resultaat zich in al zijn glorie laten aanschouwen.

Martine Delacour, Française en directrice van het salon Desfossé van Guillaume Sénéchal in Brussel : “Ons cliënteel is tussen 25 en 80 jaar oud, maar meestal zijn het veertigers, en eerder van het klassieke type. De Belg is meer terughoudend dan de Parijzenaar. Het is trouwens meestal de vrouw die de eerste stappen zet voor haar man. Haarkappen blijft onze eerste activiteit. Manicure doet het ook goed, omdat dat gelijktijdig kan gebeuren en men dus ook geen tijd verliest. Slechts 10 procent van de klanten laat ook het gezicht verzorgen.”

Het doet nochtans goed. Mijn vrienden vonden zelfs dat ik er goed uitzag na de behandeling. Eén van hen, die destijds het hardst lachte toen ik hem over mijn plannen sprak, heeft trouwens zelf een afspraak gemaakt. Wie laatst lacht, best lacht.

Desfossé – Guillaume Sénéchal, Louizalaan 85, 1050 Brusel. Tel : (02) 534.33.36.

Gezichtsverzorging : nog steeds een moeilijke stap voor mannen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content