ZAAIGELD
Klankbord en sparringpartner.
Met een injectie van 7 miljoen euro (282 miljoen frank) verzekert AzyX zijn expansie in België, Duitsland, Polen en Portugal. De zuurstof komt onder meer van het investeringsfonds ServiFund, dat pas in november 1999 werd opgericht. ServiFund is daarmee aan zijn eerste participatie toe. “We zijn een risicokapitaalverschaffer voor niet-beursgenoteerde ondernemingen in de sector van de innovatieve zakelijke diensten,” duidt oprichter-investeringsmanager Guy Remans. “Volgens diverse bronnen groeit de markt van de zakelijke diensten de volgende vijf jaar met gemiddeld 15% per jaar.”
Outsourcing en technologische vernieuwing zijn één van de drijvende krachten achter de groei van zakelijke diensten. ServiFund zoekt onder meer bedrijven actief in e-services, marketing, contractueel onderzoek voor de farmacie, informatica en consultancy. “We zoeken entrepreneurs die op (pan-)Europees vlak actief zijn en specifieke diensten als toeleverancier aanbieden,” schetst Antoine van den Abeele, de tweede oprichter-investeringsmanager van ServiFund. “Hoe dichter de toeleverancier bij de kernactiviteit van het bedrijf aanleunt, hoe hoger de toegevoegde waarde.”
Van de 7 miljoen euro voor AzyX, komt 1,4 miljoen van ServiFund. Samen met ABN Amro Capital Investment België, dat 2 miljoen euro inbracht, is het fonds de belangrijkste investeerder. Andere aandeelhouders zijn de investeringsfondsen Sofindev en Rendex, alsook de Gewestelijke Investeringsmaatschappij van Brussel ( Gimb). “We zoeken steeds een significante participatie van ten minste 5% tot 10%. We zijn aandeelhouder en fungeren als klankbord en sparringpartner. Maar we bemoeien ons niet met de dagelijkse werking. We willen twee tot zes jaar in het bedrijf participeren, om het dan met een belangrijke meerwaarde te verkopen,” laat Remans in zijn kaarten kijken.
Jaarlijks denkt ServiFund aan vier participaties. Elk bedrijf kan rekenen op 1 tot 3 miljoen euro. Het toegestane kapitaal bedraagt momenteel 25 miljoen euro. Het investeringsfonds is voor de helft in handen van institutionelen zoals BBL, Mercator-Noordstar en Omob. De andere 50% behoort tot “discrete particulieren.”
ServiFund is alvast aardig gestoffeerd met Remans en van den Abeele, die jarenlang in de wereld van de internationale zakelijke diensten opereerden. Maar ook het adviescomité bevat imposante namen: Eric De Keuleneer, voorzitter van het Centraal Bureau voor Hypothekair Krediet ( CBHK), Michel Van Hemele, CEO van de Group Creyf’s, en Raynier van Outryve d’Ydewalle, erevoorzitter van de Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen ( Gimv) en gewezen voorzitter van de European Venture Capital Association ( EVCA).
Wolfgang Riepl
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier