Woods won én verloor

Met zijn tweede plaats in de recente US Open bewees Tiger Woods dat hij er goed aan deed zijn swing te wijzigen.

Tiger Woods stelde zijn supporters gerust tijdens de jongste US Open. Hij werd tweede en zijn swing deed het uitstekend. Alleen in de putting liet Woods steekjes vallen op de beslissende momenten. Hij hield niettemin makkelijk vast aan zijn eerste plaats in de wereld. Het was de tweede keer in zijn carrière dat hij tweede werd in een major. Woods moet wel nog zeventien keer tweede worden om het record van Jack Nicklaus te evenaren. Of hoe je om te winnen soms ook moet verliezen…

In Pinehurst speelde Woods best op een hoog niveau. Hij profiteerde bijna van het dipje dat Retief Goosen te verwerken kreeg (11 boven de par met een verschrikkelijke 81 op zondag, terwijl hij tot dan het klassement had aangevoerd), maar hij raakte niet meer voorbij de Nieuw-Zeelander Michael Campbell. Woods speelde de hele tijd op niveau, wat niet gezegd kan worden van Ernie Els (vijftiende na een 76 op zaterdag), Phil Mickelson (33ste en maar nipt voorbij de cut) en Vijay Singh (die niet verder raakte dan zesde).

“Dit jaar was Pinehurst een van de moeilijkste parcours waar ik ooit speelde,” vertelde Woods. “Dat komt door de positie van de vlaggen op die greens met venijnige hellingen. Zelfs met mooie slagen lieten we ons te grazen nemen. De bal kwam op een halve meter van de hole terecht, maar rolde dan weer dertig meter achteruit of verder. Op televisie kan je dat moeilijk inschatten, maar die greens waren een echte nachtmerrie.”

“Je hebt op zijn minst zes jaar nodig om mentaal te herstellen van zo’n toernooi,” zuchtte de Amerikaan Stewart Cink. Maar voor Woods voelde de tweede plaats aan als een overwinning. “Ik keer van heel ver terug. Te veel mensen hebben gezegd dat ik nooit mijn swing had mogen veranderen. Ik hoop dat ze nu beseffen dat ik er echt moest gaan aan sleutelen. Ik heb de hele week hard en beheerst kunnen slaan. Mijn drive zat ook goed. Ja, ik had over de hele linie gelijk.”

Alleen jammer dat het bij de putting niet wilde vlotten voor Woods. Hoewel hij van de 83 spelers het doeltreffendst was om de bal op de green te krijgen, was hij op twee na laatste in het klassement van de slagen op die green. En dat terwijl Woods altijd een goede putter is geweest. Vorig jaar werd hij nog tweede in dit onderdeel in de Amerikaanse Tour. “Maar onlangs kreeg ik plots problemen om de snelheid van de green in te schatten. In zo’n geval krijg je het ook moeilijk om de green te lezen.” In Pinehurst liet de winnaar van de Masters zich ook soms door woede overvallen. Na drie putts beschadigde hij zelfs de green van de negende hole.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content