Witte vluchtelingen

Ze zwerven niet in weer en wind langs de Vlaamse autowegen zoals Kosovaren, Slovaken, Bosniërs. Klaar voor de rijkswachtcombi. De witte vluchtelingen zijn propere Nederlanders die het fiscale regime van hun vaderland vermijden door te verhuizen naar de fraaiste grensdorpen van Vlaanderen. De Top 100 van de Nederbelgen.

Ze waren met clubjes op Jazz Middelheim, het tweejaarlijkse jazzfeest voor fijnproevers in Park Den Brandt in Antwerpen. De Nederbelgen kwetterden en blonken: zongebruinde mannen en vrouwen met gouden horloges, kettinkjes, modieuze truien, uitgelaten als schoolkinderen op het jaarlijkse reisje. Wel gesloten als een falanx. De snoepjesbuidel bleef circuleren onder eigen volk.

Dat eigen volk heeft bedrijven opgericht, risico’s genomen, stevige aandelenpakketten verworven en is binnen voor de volgende drie generaties zonder zich nog krom te hoeven werken. Waarom ze met de gouden vruchten over de zuidgrens trekken, vertelt het kader Nederland, België en de fiscus. De meeste Nederbelgen zijn ex-ondernemers. Maar ook een reeks televisiepresentatoren, plaatjesmakers, DJ’s en voetbalvedetten kruidt de gemeenschap.

Café De Kroon, van Hugo Heule, bezitter van meer Vlaamse horeca en vastgoed, en een rijkejongens Harley Davidson, is dé plek voor de Nederbelgische m’a-tu-vu’s. Feestjes van 300.000 gulden met op één avond Helmut Lotti en Marco Borsato en kaviaar naar believen zijn frequent in “onze kringen”. De bruggen tussen hen en ons zijn smal. Gettogedrag karakteriseert 85% van de Nederbelgen. België is een leuk land, maar er zouden minder Belgen moeten zijn, aldus een bedenking die het Nederlandse maandblad Quote opschreef toen het zijn Top 100 publiceerde.

Vriesdonk in Brasschaat is het Hollywood van de Nederbelgische aanwezigheid. Tussen groen en gazon staan daar villa’s met nieuwbouwprijzen van minstens 80 miljoen frank. Daarvoor koop je niet steeds een vrij uitzicht, vijftien meter verder staat de woning van Miep. De hoofdvogel schoot Lodewijk den Beer Portugael af, zie de rangschikking, met Petit Versailles, een bouwwerk dat de vermogende verzekeraar rond 400 miljoen frank moet hebben gekost. Den Beer Portugael schoof het door naar een van de schatrijke Indiase diamantairs van Antwerpen, Dilip Mehta. Deze wil al weer weg.

De Nederlanders in België hebben een gezamenlijk vermogen van 1000 miljard frank. Die pot geld blijft groeien en de vermogensbankiers van Nederlandse en Belgische origine kennen de weg naar de Vlaams-Nederlandse grensdorpen. Van de Nederlanders die in het buitenland gaan wonen, kiest een steeds groter deel voor België. In 1987 vestigde één op elf van de naar het buitenland verhuizende Nederlanders zich in België; in 1997 was dat één op zes. De afgelopen tien jaar emigreerden 28.000 Nederlanders naar België. Weinigen remigreren. Villa’s en terreinen zoals ze zich die kunnen aanschaffen in Vlaanderen, vinden ze in het strak gereglementeerde Nederland nergens. La Dolce Vita lokt dus over de zuidergrens.

Voor bankiers zijn de Nederbelgen ideaal jachtwild. Grote partijen op deze markt zijn ABN Amro, MeesPierson,F. Van Lanschot Bankiers, kleinere vermogensbankiers zijn de onafhankelijken: Kempen & Co, Van der Hoop; vijf andere hangen af van concerns Gilissen van Fortis/Amev, Schretlen van Rabo, Friesland Securities van Friesland Bank en Labouchere van Aegon. Nieuwkomers zijn Smeets Securities (zie Trends, 19 augustus), een dochter van Delta Lloyd, die sterk haar Nederbelgische cliënteel wil uitbreiden. Dat zal onder meer gebeuren via de netwerken die ze nu verwierf langs Bankunie (de Kempen) en Bank van Limburg, en Stroeve Degroof Vermogensbeheer (een samenwerkingsverband van Stroeve uit Amsterdam en Degroof uit Brussel, geleid door een ex-bankier van F. Van Lanschot). Stroeve Degroof is een mini-Fortis voor vermogende Nederlanders in België.

Quote.

Bewerking: Frans Crols.

EDWARD DEITERS JAN-WILLEM DE WAL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content