Winst Samsung schiet omhoog door vraag naar AI-chips

© Belga Image

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics heeft in het afgelopen kwartaal een enorme winststijging gezien, geholpen door de grote vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI). De operationele winst bedroeg 10.400 miljard won, omgerekend ongeveer 7 miljard euro, zo blijkt vrijdag uit voorlopige kwartaalcijfers.

Dat komt neer op een vervijftienvoudiging van de winst vergeleken met een jaar eerder. Toen was er sprake van 670 miljard won. De omzet ging 23,3 procent hoger tot 74.000 miljard won. Het bedrijf klopt met de cijfers de analistenverwachtingen.

De halfgeleiders en geheugenchips van Samsung worden ingezet in bijvoorbeeld datacenters voor AI. Daarbij zag Samsung ook de prijzen voor die chips stijgen. Naast chips is Samsung ook een grote verkoper van smartphones en andere elektronica.

Deze week stelde de Zuid-Koreaanse regering nog de verwachting voor de economische groei naar boven bij dankzij de sterke AI-chipexport. In juni exporteerde het land volgens Seoel nog de meeste chips ooit.

Samsung geeft later deze maand de definitieve kwartaalcijfers vrij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content