Winst BNP Paribas Fortis neemt een duik van 11 procent, ook inkomsten staan onder druk
BNP Paribas Fortis maakte in de eerste zes maanden van dit jaar 1,35 miljard euro winst. Dat is een daling met 11,5 procent tegenover de 1,53 miljard euro een jaar eerder. Die daling wordt toegeschreven aan de hogere kosten voor kredietrisico’s en het effect van de staatsbon.
De kwakkelende economie zorgde ervoor dat de kosten voor kredietrisico’s bij BNP Paribas Fortis in de eerste zes maanden van dit jaar met zowat 100 miljoen euro toenamen. Die evolutie is gelinkt aan het toenemend aantal faillissementen en de problemen van specifieke sectoren zoals de bouw, het transport en de horeca, waar vooral de kleine zaken het moeilijk hebben. De bank spreekt van een terugkeer van de kosten voor kredietrisico’s naar een normaal niveau, na enkele jaren van uitzonderlijk lage kosten.
Gedaalde inkomsten
De rest van de winstdaling vindt haar verklaring in de gedaalde inkomsten. BNP Paribas Fortis boekte in de eerste jaarhelft 5,20 miljard euro inkomsten, tegen 5,27 miljard euro in dezelfde periode van 2023. Daarvoor zijn een aantal factoren verantwoordelijk. De belangrijkste is dat de restwaarde van de wagens van de leasingmaatschappij Arval daalde. Merk op dat gespecialiseerde entiteiten zoals Arval goed zijn voor meer dan de helft van de geconsolideerde winst.
De bank zag de inkomsten ook dalen doordat de reserves die ze bij de Europese Centrale Bank aanhoudt niet langer vergoed worden. Dat kost BNP Paribas Fortis ongeveer 16 miljoen euro per kwartaal. Groter zijn de kosten van de fiscaalvriendelijke staatsbon die vorig jaar in september gelanceerd werd. Die zoog 6,9 miljard euro aan deposito’s weg bij de bank, en dat kost haar ongeveer 50 miljoen euro per kwartaal. De totale depositobasis slonk van 212,3 miljard tot 209,1 miljard euro.
Lees verder onder de tabel
Nieuwe commerciële acties zitten in de pijplijn
BNP Paribas Fortis zet dan ook in op het maximaal terughalen van die staatsbonmiljarden. Van de 6,9 miljard euro bleef 5,1 miljard op effectenrekeningen van de bank staan. De grootste bank van het land is al sinds juni hierover aan het praten met haar klanten. Ze lanceerde al verschillende producten met een vaste renteopbrengst, zoals kasbons en gestructureerde obligaties. Momenteel biedt de bank kasbons op één, twee en drie jaar aan, telkens met een rente van 3,10 procent bruto (2,17% nettorendement).
De gestructureerde obligaties lopen in principe tot 2030, maar de commerciële logica lijkt uit te wijzen dat de bank ze vervroegd terug zal inkopen. Het rendement is immers afhankelijk van de marktrente, en de verwachting is dat die zal dalen. Bij een inkoop zou de ene obligatie na zes maanden 1,45 procent netto rendement opleveren, en de tweede na 18 maanden 4,2 procent. Dit aanbod is, gezien de complexe aard van de financiële producten, enkel bestemd voor ervaren beleggers en via de kantoren van BNP Paribas Fortis.
Verwacht wordt dat de bank vandaag nieuwe commerciële acties zal aankondigen in de strijd met de andere banken om de vrijgekomen staatsbonmiljarden. Van stuntrentes op termijnrekeningen of gerichte acties op verse middelen zou echter geen sprake zijn. Tot hiertoe houdt BNP Paribas Fortis vast aan zijn strategie van uniforme tarieven voor alle klanten en middelen.
Lees meer: BNP Paribas Fortis reageert op stuntrentes met nieuwe kasbons
Bekijk hieronder het studiogesprek met CEO Michael Anseeuw
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier