Winnaars van vandaag, winnaars van morgen

De Belgische biotechsector herstelde dit jaar ontzettend snel, en dat was niet onterecht. De winnaars van 2009 zijn in topconditie!

De prestatie van de biotechaandelen – met uitzondering van OncoMethylome, dat sinds het begin van het jaar meer dan 40 % verloor – was schitterend. De ontwikkelingsvooruitgang die ze boekten, was dat vaak ook. We bespreken de vier beste biotechaandelen van 2009 en bekijken of ze ook in 2010 nog bovenaan het lijstje kunnen prijken. Een analyse van nieuwkomer Movetis mag u zeker in de loop van 2010 verwachten.

Thrombogenics: +122 %

Het sterproduct van dit bedrijf is zonder twijfel microplasmine, waarvoor het zelfs al een klinische studie fase III is gestart voor adhesie, waarbij Thrombogenics probeert aan te tonen dat microplasmine een chirurgische ingreep (een vitrectomie) in een aantal gevallen kan vermijden. De resultaten van die fase III-studie worden verwacht in de loop van volgend jaar. Indien de uitkomst positief is, komt er mogelijk een commercialisering in 2012 of 2013. Interessant om weten is dat Thrombogenics tot nog toe van plan is om zelf voor de commercialisering in Noord-Amerika en Europa te zorgen en dus nog steeds zonder partner werkt. De pijplijn bevat nog twee parels: TB-403 (behandeling van kanker, stoppen van tumorgroei) en TB-402 (anti-stollingsmiddel tegen diepe veneuze trombose).

Het jaar 2010 is het jaar van de waarheid voor Thrombogenics, waarin op de verschillende onderzoeksdomeinen heel wat vooruitgang kan worden geboekt. Het volgende staat op het programma: TB-403 (start fase II met mijlpaalbetaling door partner Roche), TB-402 (einde fase II + zoektocht naar partner) en de fase III-resultaten voor microplasmine voor adhesie (verkleving van glasvocht met het netvlies aan de achterkant van het oog). Thrombogenics kondigde bovendien vorige week nog aan dat het is gestart met een fase II-onderzoek van microplasmine voor de behandeling van ouderdomsgerelateerde oogaandoeningen (LMD), een markt met een waarde van meer dan 1 miljard USD jaarlijks.

Thrombogenics is met zijn meerdere kwalitatieve indicaties en sterke kaspositie in de buurt van 80 miljoen EUR nog altijd koopwaardig!

Galápagos: +112 %

In nummer 43 hadden we het al uitgebreid over dit aandeel, met een overzicht van de verschillende programma’s. Het regent mijlpaalbetalingen bij Galápagos dit jaar. Zo startte het bedrijf in november nog fase II voor Nanocort voor de behandeling van MS. Galápagos positioneert zich dan ook duidelijk in de ontwikkeling van revolutionaire moleculen voor de behandeling van diverse ouderdomsaandoeningen. We geven graag nog even een overzicht van het marktpotentieel in dat domein: 7 miljard EUR voor reumatoïde polyartritis (reuma, chronische ontsteking van meerdere gewrichten), 8 miljard USD voor artrose, 15 miljard USD in de Verenigde Staten voor osteoporose en 45 miljard USD voor infectieziekten.

Ondanks de vele tot nu toe succesvolle programma’s is er echter aan Galápagos net als aan elk biotechnologisch bedrijf een risico verbonden. Het heeft immers op drie programma’s na geen enkel klinisch onderzoek. De mislukking van programma’s bij het begin van klinische fases bedraagt zelfs nog meer dan 70 %. Dankzij de verschillende onderzoeken en de uitstekende diversificatie is de kans op mislukking echter beperkt en is er al ruimte voor een misser. De strategische allianties met onder meer Merck en GlaxoSmithKline maken het alvast financieel wat gemakkelijker. Galápagos moet immers de kosten voor de onderzoeken niet volledig zelf financieren. Die kaspositie werd begin deze maand nog gespekt met vers kapitaal en er is voldoende cash voorhanden.

Galápagos heeft een hoog maar goed beheerd risico. Toch is het eerder een langetermijnbelegging omwille van de prille fases van de programma’s. Koopwaardig.

Tigenix: +72 %

Tigenix is bekend voor zijn sterproduct ChrondroCelect, een medisch product om kraakbeenletsels te herstellen na een sportongeval of kwetsuur. ChondroCelect is een methode waarbij een staal van het kraakbeen van de patiënt wordt gekweekt en vervolgens opnieuw wordt ingeplant. Tigenix kan op die manier eigenlijk een betere oplossing bieden dan de huidige microfracturen op de markt. We schreven een jaar geleden al dat de commercialisering van het product van Tigenix een biomedische parel kan maken. Dat is nu niet meer veraf, want begin oktober stak het bedrijf de goedkeuring van de medische Europese Commissie (EMEA) op zak. Tigenix mag ChondroCelect nu in 27 landen commercialiseren. In de Verenigde Staten stelt Tigenix een datapakket samen voor de FDA (Food and Drug Administration).

Bepalend voor het verdere verloop is de mate waarin ChrondroCelect door de ziekenfondsen en verzekeringen zal worden terugbetaald. Het innovatieve karakter speelt alvast in het voordeel van het bedrijf. Tigenix zit bovendien niet stil en kan in 2010 de klinische studies van MeniscoCelect starten voor de behandeling van traumatische meniscusletsels. De pijplijn – een van de mogelijke pijnpunten – wordt nu ook versterkt met het productportfolio en het biomaterialenplatform van Orthomimetics.

Het bedrijf haalde onlangs nog vers geld op via een private plaatsing om de klinische ontwikkelingen van zijn producten te versnellen. Die vooruitgang is bepalend voor de ontwikkeling van de koers. Tigenix blijft koopwaardig, zeker nu het bedrijf ook de risico’s aanpakt.

Ablynx: +70 %

Ablynx is een biotechnologiebedrijf dat nanobodies ontwikkelt en gekend is van een nanobody dat het risico op een aderverstopping aanzienlijk kan verminderen. Op die manier kan Ablynx voor oplossingen zorgen die problemen met hart- en bloedvaten voorkomen, de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld.

Bovendien wordt er ook gewerkt aan de ontwikkeling van nanobodies voor andere toepassingen, zoals de ziekte van Alzheimer en ontstekingsziektes. De nanobodies zijn afgeleid van antilichamen van lama’s, die tien keer kleiner zijn dan de onze. Ze zijn goedkoop en kunnen gemakkelijk geproduceerd worden.

Voor de ontwikkeling van de programma’s sloot Ablynx in 2006 een overeenkomst met Wyeth (overgenomen door Pfizer) met een potentiële waarde van meer dan 210 miljoen USD voor de ontwikkeling en commercialisering van bepaalde producten. Wyeth heeft bovendien exclusieve rechten voor de nanobodies anti-TNF-alfa, tegen aandoeningen zoals reumatoïde artritis en psoriasis (huidziekte). Dergelijke geneesmiddelen waren in 2008 goed voor een omzet van bijna 17 miljard USD. Ook met Boehringer Ingelheim is er een overeenkomst, die in mijlpaalbetalingen 125 miljoen EUR per ontwikkeld nanobody kan opleveren. Het onderzoek is gericht op onder meer oncologie, aandoeningen van de luchtwegen en immunologie (afweermechanismen). De pijplijn evolueert in positieve zin en we geloven in het potentieel van Ablynx. Koopwaardig op lange termijn voor de prille fases van de indicaties.

Door Ken Van Weyenberg

Thrombogenics is met zijn kwalitatieve indicaties en sterke kaspositie nog altijd koopwaardig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content