‘Winkels als deze zullen ooit verdwijnen’

© Debby Termonia

“Poeliers zijn plaatsen waar je dingen kunt kopen die niet zomaar in de supermarkt liggen. Wie hier binnenstapt, is op zoek naar iets speciaals”, zegt Kurt Pieters. “Wil je een Mechelse koekoek? Of een Haspengouwse haas, een specifieke wildpaté of een sappige hindefilet? Hier kun je die allemaal vinden.” Kurt vertelt uitvoerig over zijn dagverse producten en de manier waarop hij ze aan de man brengt. “Als ik een stuk vlees verkoop, geeft ik er altijd bereidingstips bij. Goede producten komen nog beter tot hun recht, als je weet hoe je ze moet klaarmaken.”

Kurt runt de poelierszaak elf jaar. “Ik heb de winkel overgenomen van mijn vader. Daarvoor werkte ik in de telecomsector. Vijftien jaar geleden kreeg ik steeds meer interesse in het vak van mijn vader en de tradities die hij in ere hield. Zijn vader en grootvader waren ook poelier. Er bestaat geen opleiding voor dit vak. Wie het wil uitoefenen, moet eerst ergens in de leer gaan. Ik besef dan ook dat winkels zoals deze ooit zullen verdwijnen. Want welke jonge gast wil er om halfzes uit zijn bed kruipen om te leren hoe hij een fazant moet klaarmaken of een hindefilet moet snijden? Maar vandaag zijn wij nog altijd kleine schatkamers voor fijnproevers en chef-koks. Dat is een fantastisch gevoel.”

Wij zijn kleine schatkamers voor fijnproevers en chef-koks

Kurt toont buiten de winkel een piepklein geel autootje. “Dit is de mascotte van onze winkel”, lacht hij. “Dit karretje is van 1972 en helpt me om kleine leveringen rond te brengen. Als mensen het voor hun deur zien stoppen, beginnen ze spontaan te glimlachen. Omdat het autootje er supergrappig uitziet én omdat ze weten dat ze die avond iets lekkers op hun bord gaan krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content