WINKELEN IN DETAIL

Waar kopen inwoners van Evergem, Zelzate, Nazareth of Deinze hun kleren of hun schoenen ? In het centrum van Gent. Dat blijkt alvast uit de Gentse Detailhandelsatlas.

Gent telt zo’n 4000 handelszaken ; 2680 daarvan zijn winkels van snuisterijzaakjes tot hypermarkten , de resterende zijn horecazaken en dienstverlenende bedrijven. Bovendien kan de Arteveldestad worden onderverdeeld in 26 winkelgebieden die onderling enorm verschillen. Die gebieden lijken zich steeds nadrukkelijker te richten op één bepaald soort van producten ; en terwijl het ene gebied een uitdrukkelijk regionale aantrekkingskracht uitoefent, betrekken andere dan weer hun klanten nagenoeg uitsluitend uit de onmiddellijke omgeving.

Al deze wetenswaardigheden komen uit de Detailhandelsatlas Gent, het resultaat van een pilootproject voor Vlaanderen en een initiatief van de Gentse Dienst Economische Ontwikkeling en Tewerkstelling ( Deot). Deot-directeur Paul Teerlinck kreeg begin de jaren negentig van de Gentse gemeenteraad groen licht om voor Gent een zogeheten Distributief Economisch Model op te stellen. Die klus is nu, met de hulp van een extern kantoor, afgerond en de resultaten zijn gerapporteerd via de Detailhandelsatlas. Enquêteurs brachten de ligging van de Gentse winkels in kaart, achterhaalden hoe groot ze waren, hoe belangrijk, en welke producten ze aanboden.

“Zo verzamelden we veel informatie over het Gentse winkelapparaat,” verduidelijkt Teerlinck. “De Detailhandelsatlas is vanzelfsprekend een momentopname, maar toch. We weten vandaag bijvoorbeeld in welke gebieden we welk soort winkels vinden. En we hebben ook een beter zicht op de koopstromen en verzorgingsgebieden van de Gentse detailhandel. We weten nu wie naar Gent komt winkelen, wat mensen hier komen kopen en waar ze dat doen.”

Binnen de Gentse Kuip bijvoorbeeld zijn de modewinkels in de meerderheid : liefst 66 % van de detailzaken verkoopt er kleren en/of schoenen. Levensmiddelen zijn eerder te vinden op de invalswegen naar Gent, meubelzaken en tuincentra bevinden zich in een kring rond het centrum. De Kuip van Gent blijkt bovendien als een echte magneet op stad en omstreken te werken. De winkels uit het Gentse centrum hebben een verzorgingsgebied dat de stadsgrenzen ver overschrijdt : ze trekken kooplustigen aan uit het hele stadsgewest en zelfs uit Noord-Frankrijk. De hypermarkten op de Gentse invalswegen lokken publiek van Wetteren tot Aalter.

Kortom, stof genoeg om, begin 1998, te starten met een campagne die het winkelen in Gent moet promoten. Geen nationale campagne, wel een regionale.

PAUL TEERLINCK (DEOT) Gent telt 26 winkelgebieden die onderling enorm verschillen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content