Windstil en matig zicht. Wachten.

Het Amerikaanse bedrijfsleven kijkt de kat uit de boom. Zolang het beursklimaat niet helemaal is opgeklaard, wachten de meeste begeleiders met het bekendmaken van nieuwe overnames of fusies. De vraag is of de windstilte van voorbijgaande aard is. Of beleven we het einde van een tijdperk?

De Amerikaanse fusie- en overnamebranche is vorige maand weer een beetje tot leven gekomen. In totaal werden er voor 82 miljard dollar aan deals gesloten. Dat is bijna het dubbele van de maand september, een van de meest miezerige maanden voor de M&A-sector. De instorting van de wereldbeurzen in het kielzog van het tumult in Rusland en Azië tijdens de zomer, zette toen een grote domper op het overnamegebeuren. En niet alleen in de VS: wereldwijd daalde het volume tussen het tweede en het derde kwartaal met bijna de helft. In de VS slonk het aantal binnenlandse fusies in september zelfs met meer dan 50%, het laagste niveau sinds juli 1996. De overeenkomsten die in de drie weken na 30 augustus werden aangekondigd, bedroegen nauwelijks 10 miljard dollar per week. De laatste keer dat een dergelijke slappe periode voorkwam, was in maart 1996.

Voorjaar.

De verandering sinds het voorjaar is opvallend. Zowel in april als in mei waren er weken waarin voor meer dan 100 miljard dollar aan overeenkomsten werden aangekondigd. Die vormden dan ook het plafond van de M&A- boom van de voorbije twee jaar. In totaal werd dit jaar al voor zo’n 1300 miljard dollar overeenkomsten bekendgemaakt in de VS – een record. De meeste overnames tijdens de jongste twee jaar werden ofwel helemaal met aandelen uitgevoerd, ofwel deels met aandelen, deels met cash. Dat heeft er dan ook toe bijgedragen dat de prijzen van de aandelen van die ondernemingen stegen. Maar na de piek van de Amerikaanse aandelenmarkt in het midden van juli, deed zich een verschuiving voor naar ondernemingen die de hele transactie in cash geld afhandelden.

Van 1 januari tot 17 juli bestond 18,2% van alle aangekondigde transacties uit cashverhandelingen. Van 18 juli tot eind september echter was dat het geval voor ongeveer 28% van de zaken. Voor bedrijven als Procter & Gamble – die bovenop een berg cash zitten – is het onwaarschijnlijk dat die verschuiving mogelijke fusies of overnames zal tegenhouden. Voor gedreven overnemers evenwel, die alleen gebruik hebben gemaakt van aandelenkapitaal om een reeks acquisities tot een goed einde te brengen, kan elke verdere verschuiving weg van waardepapieren tot moeilijkheden leiden.

UITBARSTING.

De M&A-bankiers in Wall Street denken dat de scherpe daling van het volume van de transacties tijdens de voorbije maanden een windstilte is. De pijplijnen zitten tot barstens toe vol en eens de storm op de markten geluwd is, mogen we ons aan een hernieuwde uitbarsting van activiteit verwachten, zeggen ze. Het Amerikaanse bedrijfsleven kijkt daar evenwel anders tegenaan. Het vertrouwen van de chief executive officers heeft de jongste weken harde klappen gekregen. Velen beweren dat het tijdperk van de mega-overeenkomsten voorbij is.

Gegevens van het M&A-adviesbureau Securities Data Company ( SDC) wijzen erop dat de waarheid in het midden ligt. 1998 is en blijft een recordjaar. De huidige wispelturigheid op de markt heeft naar verluidt de bekendmaking van een aantal overeenkomsten tegengehouden, maar er bestaan sterke aanwijzingen dat de re-rating van de meeste sectoren op de beurs, strategische acquisities tijdens de komende maanden nog aantrekkelijker zal maken voor de bedrijven.

Financial Times.

W.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content