WIJNBOEKEN. In libro veritas
Als de wijn is in de man, zit de wijsheid in het boek.
HARRY DE SCHEPPER
Wijnboeken doen het steeds goed naar het jaareinde toe. Een overzicht van de nieuwste publikaties.
Le guide Hachette – 1996. De jaarlijkse trendsetter voor de aankopen. Madame Catherine Montalbetti ziet het steeds maar groeien : dit jaar is de oplage 120.000 stuks. Van de 18.500 ingestuurde wijnen werden er slechts 7500 weerhouden, die nog niet eerder in een vorige uitgave vermeld werden, en eventueel met sterren (één tot drie) bekroond. De 600-koppige jury, bestaande uit experts die over geheel Frankrijk verspreid zijn, kan daarenboven een coup de coeur geven. De 360 van dit jaar worden met het etiket afgebeeld. Style kon er enkele proeven, waarbij ondervonden werd dat de meeste de coup de coeur wel verdienden, maar anderen toch erg verrassend waren. Zo zal de Chardonnay uit de Jura van de Fruitière d’Arbois wellicht menig wijnproever verbazen. Ook bekroont de gids jaarlijks een wijnbouwer met de grappe d’or, de hoogste onderscheiding. Dit jaar viel de keuze op het Château Flaugergues 1993, A. Coteaux du Languedoc-La Méjanelle. De klassieke inleidende teksten bij elke regio worden aangevuld met de nieuwste informatie.
Larousse wijn-encyclopedie, Wijnen uit de gehele wereld. In keurig Nederlands vertaald en geaktualizeerd, deze Lannoo-uitgave van de in 1994 uitgegeven Franstalige versie. Deze wijnencyclopedie brengt een totaalbeeld van de wijn in de wereld. Het boek is trouwens opgebouwd als een wijnkursus, waarin in het eerste deel de wijn algemeen behandeld wordt, met een bondig geschiedkundig overzicht, een hoofdstuk ‘wijn kiezen’ en het wijnmaken. Op enkele storende drukfoutjes na, die reeds in de herdruk verdwenen zijn, is het een zeer precies boek. Het geografische gedeelte gaat vooral over Frankrijk. Maar ook de andere Europese en niet-Europese landen komen uitgebreid aan bod, alhoewel niet allemaal in dezelfde mate. De Engelstalige wijnlanden worden, op uitzondering van Zuid-Afrika, breed uitgesmeerd, terwijl opkomende sterren zoals Chili en Argentinië stiefmoederlijk behandeld worden. De meestal Engelstalige auteurs hebben het blijkbaar niet begrepen op de Luxemburgse wijnen, die heel summier aan bod komen, terwijl België en Nederland toch grote afnemers zijn. Al bij al één van de beste en meest recente Nederlandstalige wijnboeken, een absolute aanrader.
Atlas Hachette des vins du Monde van Oz Clarke en Atlas Hachette des vins de France – INAO. Deze twee atlassen zijn basiswerken in de Hachette-reeks over wijn. De kaarten van de streken en kleinere wijngaarden zijn zeer duidelijk. De bijbehorende tekst is in een zeer klare Franse taal opgesteld. De Atlas des Vins de France werd in samenwerking met het INAO (Institut national des Appellations d’Origines controlées des vins de France) samengesteld en dus kan het niet juister. De Atlas Hachette des vins du Monde van Oz Clarke is een ietwat meer persoonlijke aanpak van de wijngeografie door een gereputeerde master ofwine. De zeer degelijke tekst geeft een doortastende en zeer Britse kijk op het wijngebeuren, tevens een zeer onafhankelijk interpretatie van de geografische benadering van wijn en ze is nog juist ook. Twee standaardwerken voor elke wijn-bibliotheek.
Le livre des Cépages, Jancis Robinson. De bekende wijnpubliciste en master of wine off course, behandelt in dit boek elke wijnstok die in de wereld wijn levert. Naargelang de belangrijkheid van de wijnstoksoort is de tekst meer of minder uitgebreid. Bij het lezen krijgt men soms de indruk dat het boek een herziene uitgave is van het majestueuze werk van Pierre Galet, een Frans wetenschapper. Toch doet dit geen afbreuk aan de waarde van dit boek. Het plaatst en behandelt de wijnstokken in een meer universele kontekst. Het is het meest komplete en ook recentste referentiewerk voor informatie over wijnstoksoorten.
L’or du vin, Pierre Casamayor, Michel Dovaz en Jean François Bazin. Dit gereputeerd Frans trio, dat reeds lang het Franse wijngebeuren observeert, pakt uit met een totaal ander opzet. Het boek geeft een rangschikking van de honderd duurste wijnen ter wereld, met als referentie de gemiddelde gangbare prijzen in vier internationale grootsteden : Londen, Parijs, New York en… Brussel. Totaal onverwacht blijkt de duurste wijn ter wereld niet de Franse Romanée-Conti te zijn, maar de Scharzhofberg van Egon Müller uit Wiltingen in Mosel-Saar-Ruwer. Het is geen absoluut kwaliteits-klassement, maar uiteraard bestaat er een zeker verband tussen prijs en kwaliteit.
Overzichtelijk boek waarin de wijnen naargelang van het type gerangschikt zijn. In deze zeer luxueuze uitgave wordt elke wijn precies beschreven en telkens met een zeer mooie foto geïdentificeerd. Het (nog niet) uitgelezen geschenk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier