Wijn op de boterham
De Brusselaar Roland Dutoit is een man met een gezonde nieuwsgierigheid naar alles wat met gastronomie en ambachtelijke bereiding te maken heeft. Op een mooie dag vertoefde hij in het land van de Loire en keerde terug met zijn armen vol potjes konfituur.
PHILIPPE CHAVANNE
De konfituur die Roland Dutoit op de markt brengt, is niet wat we gewoon zijn op de boterham te smeren. Zijn konfituur is gemaakt van wijn. Roland proefde ervan en was meteen verloren. Zodat de man, die eigenlijk gespecializeerd is in verrassingsbroden, sedert mei jongstleden in België, Luxemburg en Groot-Brittannië heerlijke konfituren invoert en verdeelt. Het biezondere is dat de konfituren ambachtelijk bereid worden met Franse wijnen van verscheidene appellations. Op zijn menu staat wijnkonfituur van Touraine, Bordeaux, Vouvray. Een biezonder smaakpalet in wit, rosé en rood. Hij ontdekte bovendien een heerlijke ciderkonfituur en een konfituur op basis van bier uit Jenlain, een ambachtelijk produkt uit de streek van Rijsel.
Omdat zijn nieuwe produkten zoveel sukses hebben, voegde hij er in samenspraak met zijn Franse fabrikant ook enkele Belgische specialiteiten aan toe, zoals konfituur op basis van kriekbier Cantillon en frambozenbier Gambrinus.
Bij het ontbijt
kan men zonder problemen van deze lekkernijen proeven : de alkohol uit de wijn of het bier verdampt volledig tijdens de bereiding. De konfituren bevatten geen scheikundige toevoegsels. Enkel wijn of bier, suiker en pectine om het geheel te binden. Dat verzekert een lange houdbaarheid. Een geopende pot kan volgens Roland Dutoit gemakkelijk twee jaar buiten de koelkast bewaard worden.
Deze voor honderd procent natuurlijke produkten zijn te verkrijgen in verscheidene verpakkingen : potjes van 30 gram voor de ontbijttafel in hotels bijvoorbeeld ; potten van 2 kilogram voor kreatieve vakmensen (restaurateurs, traiteurs, ijsbereiders en snoepfabrikanten) ; potten van 220 gram die door de gewone verbruiker gekocht kunnen worden in delikatessenzaken. Dutoit tekende zopas in Londen een kontrakt met Ritter Gourmand, dat levert aan de topzaken in de voedingssektor. Dat belooft dus.
Deze ongewone konfituren
zijn op zich al een lekkernij, en lenen zich bovendien ook tot heel wat gastronomische toepassingen : met wild, ganzelever, pannekoeken, in sauzen en ijsbereidingen. De gastronomische vindingrijkheid van de chefs en traiteurs kent immers geen grenzen. En Roland Dutoit hoeft zich geen zorgen te maken om het commerciële sukses van dit originele produkt, dat steeds volgens ambachtelijke principes wordt geproduceerd.
Ook al is het nog te vroeg om een balans op te maken, de reakties zijn zo positief en bemoedigend dat hij overweegt zelf gespecializeerde produktieateliers op te richten in België. Hoe dan ook, Roland Dutoit is een gelukkig man : hij is erin geslaagd zijn liefde voor lekker eten en goede ambachtelijke produkten te verzoenen met de regels van de commercie. En de fijnproevers kunnen daar alleen maar blij om zijn.
Info : Roland Dutoit : (02) 268.36.21.
Roland Dutoit met zijn gamma konfituren en andere eetwaren die er biezonder uitnodigend uitzien : van de eenvoudigste gerechten tot de meest ingewikkelde bereidingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier