WIJ WILLEN HET PLUCHE VAN STEVE DAVIGNON
Hoe kan het Vlaamse kapitaal gebruik maken van de troebelen bij Suez ? Hoe kan Generale Maatschappij uit de handen gehaald worden van deze Franse megagroep ? Twee scenario’s, en één variant, bestaan : het Davignon Scenario en het Willem I Scenario. De eerste betiteling is meteen herkenbaar, de tweede refereert aan de stichter, in 1822, van de Algemene Nederlandse Maatschappij ter Begunstiging van de Volksvlijt, de voorloper, tijdens de periode van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, van wat gedurende 150 jaar nadien de Société Générale de Belgique was.
Het Davignon Scenario verwijst naar de proefballon die vliegt in hoge Brusselse kringen. Belangrijke insiders van Generale Maatschappij maken rekensommen om een Nieuwe Fortis Konstruktie op te zetten. De Nieuwe Fortis Konstruktie voor Generale Maatschappij (voor 62 % in handen van Parijs) en Suez spiegelt zich aan de verzekerbankier Fortis (met twee “geografische” zuilen, AG in België en Amev in Nederland). De nieuwe konstruktie à la Fortis zou leiden tot een sterker geprofileerde Belgische poot (dus een meer Belgische Generale Maatschappij) en een relatieve terugtreding van Parijs. Het grote nadeel van deze Fortis Bis is dat het Vlaamse kapitaal aangezocht door de Brusselse strategen blijft steken in een knechtenrol. Het Vlaamse kapitaal versterkt in een Davignon Scenario de bestaande Belgisch-Franstalige geldmacht.
De destabilizering van Suez moet leiden tot iets fundamentelers : de overname door een consortium van Vlamingen én kapitaal uit Nederland (ING, hoort u Trends ?), Schotland, Denemarken, Zweden en Finland van Generale Maatschappij. De prijs is 100 miljard frank. De Generale Maatschappij kan daarop herdoopt worden tot Algemene Vlaamse Maatschappij. Na 173 jaar sluit de cirkel.
Is het Willem I Scenario ten nadele van de Franstaligen ? Neen, zij hebben met Groupe Bruxelles Lambert en Sofina “hun” financiële groepen. Albert Frère zegt dat hij een Waalse grootfinancier is. Het zij zo. Het tweemanschap Algemene Vlaamse Maatschappij en Almanij kan hun spiegelbeeld worden in Vlaanderen. In de eerste faze dient gemaneuvreerd te worden naar een redelijke verdeling tussen Vlaams en Noordeuropees kapitaal (het Vlaamse kapitaal bestaat, maar is onvoldoende gebundeld om vandaag meteen de volledige kontrole over te nemen). Dit kan later rechtgetrokken worden als b.v. Distrigas of Union Minière, geheel of gedeeltelijk, verkocht worden. De Vlaamse kapitaalschieters oefenen dan hun recht van voorkoop uit.
Wat is het aantrekkelijke voor Suez aan het Willem I Scenario ? Een, door de verkoop van Generale Maatschappij vult de groep haar vastgoedputten en kan ze zich eenduidiger profileren als dienstenconcern. Twee, ze kan uit Generale Maatschappij stappen op een gunstig ogenblik. De kritiek op de overheersing van Generale Maatschappij en haar nutsbedrijven (een kartel) zal in Vlaanderen, hun belangrijkste markt, niet betijen (de kwestie van de koncessies aan deze nutsbedrijven blijft vooraan liggen in de reflektie over een Vlaams industriebeleid). Suez zit met een strukturele minwaarde op haar Belgische participatie. Drie, er verdwijnt een donderwolk boven de betrekkingen tussen Frankrijk en Belgiës meest dynamische deelstaat.
Nu de variant. Het Davignon Scenario en het Willem I Scenario vertrekken van de veronderstelling dat een holding nuttig is. Men kan hieraan twijfelen. In dat geval dient de overname te gebeuren van dochters van Generale Maatschappij. Haar bank is een typisch doelwit.
De Belgische bankiers en financiers berusten de jongste tijd in een kabouterrol. De Financieel Ekonomische Tijd formuleerde deze kantlijn in een hoofdartikel toen het Nederlandse ING de Britse probleembank Barings overnam. De Nederlanders zijn financiële reuzen, de Belgen financiële dwergen. In de voorbije maanden zijn machtsverschuivingen in en rond financiële groepen in Europa schering en inslag. Het Willem I Scenario is een uitdaging voor de financiële strategen van Vlaanderen. Breken zij met een Noordeuropees consortium het franco-Belgische status-quo ? Zijn zij waard om in de 21ste eeuw te bestaan ? Ze kunnen het in de volgende weken bewijzen.
F. Cr.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier