‘Wij investeren in potentiële wereldspelers’
Amundi Funds – Polen Capital Global Growth hoort bij de winnaars van 2020, omdat het fonds inspeelt op trends zoals e-commerce en digitale betalingen.
De beheerders van Amundi Funds – Polen Capital Global Growth (ISIN: LU1956955550) zijn niet onder de indruk van de dreiging van een wereldwijde economische crisis of de nakende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. “We zijn ons bewust van de macro-economische dynamiek van het moment, maar die zal geen invloed hebben op onze aandelenselectie. Polen Capital heeft al verschillende crisissen doorgemaakt en verschillende presidenten zien passeren zonder te twijfelen aan ons vermogen om aantrekkelijke aandelen te vinden en beter te presteren dan de rest”, zegt Jeff Mueller, sinds 2013 medebeheerder van het fonds.
Mueller heeft een atypische carrière achter de rug voor een fondsbeheerder. Hij was een tenniskampioen op de universiteit en sloot zich na de aanslagen van 11 september 2001 aan bij het Amerikaanse leger. Tijdens zijn jaren als piloot van een jachtvliegtuig ontdekte hij zijn passie voor investeren. Na tien jaar keerde hij terug naar het burgerleven, studeerde hij aan de Columbia Business School en ging hij aan de slag bij Polen Capital, een onafhankelijke Amerikaanse vermogensbeheerder, gevestigd in Boca Raton (Florida). Mueller is samen met Damon Ficklin, die zeventien jaar ervaring heeft in de sector, verantwoordelijk voor Amundi Polen Capital Global Growth.
Polen Capital is gespecialiseerd in groeiaandelen en heeft ongeveer 50 miljard dollar in beheer. David Polen richtte het bedrijf in 1979 op. In 2015 nam iM Global Partner, een wereldwijd netwerk dat door grote partijen als Amundi en Eurazeo wordt ondersteund, een minderheidsbelang in Polen Capital. Het fonds dat Mueller mee beheert, werd pas in 2019 in België geregistreerd, maar de strategie haalt een gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 14 procent sinds de lancering van het fonds in 2015.
De portefeuille telt 25 tot 30 lijnen met bedrijven waarvan de fondsbeheerders een winstgroei van meer dan 15 procent over een horizon van vijf jaar verwachten. “Als we meer lijnen zouden toevoegen, zou de kwaliteit verwateren en het risico van de portefeuille vergroten.” Omdat de beheerders sterk overtuigd zijn van de posities in de portefeuille is er weinig verloop. Hoe meer de beheerders overtuigd zijn, hoe groter het gewicht van de aandelen. Zo krijgt Microsoft een weging van 8 procent. De portefeuille is meer blootgesteld aan de Verenigde Staten (60%) dan aan Europa (25%).
Coronacrisis als test
Naast zeer sterke groeiaandelen, zoals Adobe, zitten veerkrachtige profielen in de selectie, zoals Nestlé en LVMH. “We zijn op zoek naar bedrijven die wereldwijd dominant zullen worden in hun branche”, zegt Mueller. De bedrijven in portefeuille hebben een gemiddelde marktkapitalisatie van meer dan 400 miljard dollar. De voorkeur gaat uit naar bedrijven met weinig schulden, stabiele of stijgende winstmarges, organische omzetgroei en vrije bedrijfskasstroom.
“We hebben geen bedrijven in portefeuille die zeer gevoelig zijn aan de economische cyclus, zoals de grondstoffensector, telecom, energie, vastgoed of banken”, zegt Mueller. “We nemen rustig de tijd om beleggingskansen te ontdekken en aandelen te bestuderen. We hebben een lange beleggingshorizon voor ogen. We hebben relatief weinig posities in de groeilanden, met uitzondering van de Chinese internetreuzen Alibaba en Tencent. Maar als je kijkt hoeveel omzet de bedrijven in onze portefeuille in de groeilanden draaien, dan hebben we een blootstelling van ongeveer 30 procent aan die regio’s.”
Technologie en consumptie zijn de belangrijkste sectoren, die het leeuwendeel van het fonds in beslag nemen. “We willen inspelen op groeitrends, zoals de ontwikkeling van de e-commerce, de cloud, digitale betalingen en de digitale transitie van bedrijven. We hebben geen namen als Netflix of Tesla in portefeuille, omdat hun prestaties nog te veel fluctueren.”
Mueller beschouwt de coronacrisis – de ergste crisis die hij als beheerder meemaakte – als een test. “We konden de degelijkheid van ons beleggingsproces testen en de crisis versterkte onze overtuiging in de waarden van onze portefeuille. Heel wat van de aandelen profiteerden van een groeiversnelling na de uitbraak van het coronavirus, zoals het software- en technologiebedrijf Autodesk en het betaalbedrijf Paypal.”
Beste en slechtste belegging
Niet elke belegging werpt meteen vruchten af. “Adobe is EEn van de grootste posities in het fonds, met een gewicht van 6,5 procent”, antwoordt Jeff Mueller op de vraag wat zijn beste belegging is. “Het is vandaag mijn favoriete aandeel. We hebben de aandelen jarenlang bijgehouden, wegens de ontwikkeling van diensten in de cloud. Die vertegenwoordigen 70 procent van de omzet van Adobe.” Mueller verwacht dat het softwarebedrijf de komende jaren extreem snel zal blijven groeien.
Er zijn ook aandelen waarin Mueller liever niet had belegd. “De investering in Baidu (het Chinese equivalent van Google, nvdr) was onze slechtste beslissing. Het management is de activiteiten beginnen te diversifiëren, terwijl ze hun kernactiviteit verwaarloosden. Dat leidde tot een geleidelijke verslechtering van de winstmarges. We hebben de positie eind 2016 verkocht.”
De beheerders van Amundi Polen Capital Global Growth hebben een trucje om scherp en kritisch voor zichzelf te blijven. “In ons kantoor hebben we een muur met de foto’s van onze klanten, om ons er constant aan te herinneren dat we hun belangen verdedigen en hun financiële situatie op de lange termijn moeten verbeteren”, vertelt Mueller.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier