‘Wij gaan uit van een Japans scenario’

“Wij houden er sterk rekening mee dat Europa de komende jaren in een Japan-scenario verzeilt: een langere periode van zwakke economische groei en lage rente”, zegt Martin Strobel, de CEO van de Zwitserse verzekeraar Baloise.

PATRICK CLAERHOUT

PATRICK CLAERHOUT

Strobel was in het land om de naamsverandering van de Belgische verzekeringsmaatschappijen Mercator en Nateus in de verf te zetten. Beide Baloise-dochters fuseren en heten vanaf 1 januari Baloise Insurance. Voor Baloise is België de belangrijkste markt buiten Zwitserland. De Belgische activiteiten vertegenwoordigen een omzet van 1,06 miljard euro, goed voor een kwart van de verzekeringsactiviteiten van Baloise. De groepsomzet bedraagt 7,9 miljard euro.

In schadeverzekeringen is de combinatie Mercator-Nateus met een marktaandeel van 7 procent uitgegroeid tot het nummer vijf op de Belgische markt. In levensverzekeringen is er met 2 procent marktaandeel ruimte voor progressie. Maar levensverzekeringen doen het niet zo goed. De markt daalde vorig jaar met 4 procent in België. Mercator en Nateus konden met 7 procent groeien.

Het grote probleem voor levensverzekeringen is dat de marktrente op lange termijn al een tijd heel laag staat. Dat drukt het rendement en vermindert de aantrekkelijkheid van de producten. In tak21- en levensverzekeringen verlaagden de verzekeraars al de gegarandeerde rente, in groepsverzekeringen willen ze dat ook graag doen, maar daar kan het niet zomaar. De wet op de aanvullende pensioenen stipuleert dat er een gewaarborgd minimumrendement van 3,25 procent op de werkgeversbijdrage en van 3,75 procent op de werknemersbijdrage moet zijn.

Aberrant

“In de huidige renteomgeving zijn zulke rendementen aberrant hoog”, vindt Strobel. “In Zwitserland hebben wij dezelfde discussie gehad. Daar stond de gegarandeerde rente tot voor een paar jaar op 4 procent. Als gevolg van de forse daling van de marktrente heeft de overheid beslist om het garantieschema aan te passen. Nu bedraagt de gegarandeerde minimumrente nog maar 1,5 procent. Ik denk dat dat ook in België onvermijdelijk is.”

Volgens Strobel is de kans groot dat de rente in Europa ook de komende jaren laag blijft. “Dat is in elk geval het centrale scenario waar wij met Baloise vanuit gaan. Kijk maar naar de meest recente economische data: de groei slabakt overal, in China, de VS, en natuurlijk ook in Europa. En zonder economische groei komt er volgens ons geen renteverhoging. Wij houden er rekening mee dat Europa voor een lange periode van lage groei en lage rente staat.”

Hoe lang? “Moeilijk te voorspellen. Vijf jaar? Tien jaar? Waarom niet? Japan zit al veel langer in die situatie. In elk geval denken we dat daarna een forse opstoot van inflatie komt. Er is zo veel geld in het financiële systeem gepompt dat er op een gegeven moment een inhaalbeweging van inflatie moet komen.”

Ondanks deze moeilijke omstandigheden denkt Strobel dat Baloise ook in België meer levensverzekeringen kan verkopen: “In Zwitserland en Duitsland merken we een opleving van de verkoop van tak 23-producten. En we lanceren nieuwe producten, bijvoorbeeld met een variabele jaarlijkse rente. Daardoor vermijden we dat we de garanties op onze balans moeten dragen. Op een gegeven moment zullen we ook zulke producten in België aanbieden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content