Wies De Graeve (36): ‘Groeiscenario zit op schema’

© gf

Mensenrechten zijn niet alleen een universeel thema, ook bedrijven hebben er, direct of indirect, mee te maken. Wies De Graeve, nummer één bij Amnesty International Vlaanderen, weet er alles van.

Heeft u veranderingen gemerkt in de mensenrechten?

WIES DE GRAEVE. “Het voorbije jaar was een bewogen periode. Wat me is bijgebleven is de enorme repressie door het Turkse regime na de mislukte staatsgreep, de folteringen en executies in de Syrische Saydnaya-gevangenis en ons rapport over de mishandeling van vluchtelingen in Libië. Meer algemeen is het zorgwekkend hoe de opkomst van polariserende politiek de mensenrechten in de verdrukking brengt. Denk aan het inreisverbod voor moslims van de Amerikaanse president Trump, de manier waarop de Filipijnse president Duterte drugsgebruikers afschildert als demonen, of de Hongaarse premier Orban ngo’s bestrijdt als staatsvijanden.

“Maar er was ook positieve verandering. In 2016 slaagde Amnesty erin de vrijlating af te dwingen van 650 mensen die onterecht vastzaten, Burkina Faso ondernam eindelijk actie tegen kindhuwelijken en onlangs keurde in eigen land het parlement een nieuwe wet op gendererkenning goed.”

Wat hebt u het voorbije jaar geleerd?

DE GRAEVE. “De kracht van mensenrechten en activisme heeft mij het meest verrast. Het is hoopvol te zien hoeveel impact mensen kunnen hebben als we de krachten bundelen.

“Professioneel vroegen de verantwoordelijkheid en de diversiteit van mijn takenpakket de grootste aanpassing. Ik leerde ook hoe veeleisend en ingrijpend verandering kan zijn voor een organisatie. Amnesty Vlaanderen zet volop in op groei: meer mensen bij Amnesty betrekken, grotere campagnes, meer zichtbaarheid, op meer thema’s het verschil maken. Die groei brengt ook pijnen mee. Het komt erop aan stap voor stap naar onze strategische doelstellingen te werken.”

Naar wat ging de meeste tijd?

DE GRAEVE. “Intern was mijn prioriteit de organisatie klaarmaken voor verdere groei. Daarnaast vroeg ook de verhuizing aandacht. Extern is het vertegenwoordigen van Amnesty een kerntaak: persoptredens, lobbygesprekken of lezingen voorbereiden. Dat vroeg best veel tijd omdat ik mij vaak in de materie moest inwerken.”

Hoe zit het met de ledenwerving?

DE GRAEVE. “We groeiden in 2016 van 7000 naar 20.000 leden en onze donateursbasis steeg van 22.500 naar bijna 33.000. Dat zijn hele mooie groeicijfers en die zetten ook in de eerste helft van 2017 door.”

Krijgt u voldoende respons vanuit de bedrijfswereld?

DE GRAEVE. “Bijna al onze inkomsten komen van individuele donateurs. De meesten leveren een maandelijkse bijdrage, anderen storten jaarlijks en we krijgen ook eenmalige giften. Ook een aantal bedrijven draagt een steentje bij, bijvoorbeeld door de sponsoring van pennen voor onze jaarlijkse Schrijfmarathon of het ter beschikking stellen van mediaruimte. Maar daar is zeker nog ruimte voor meer.”

Wat is de impact van uw job op uw persoonlijke leven?

DE GRAEVE. “Die is vrij groot. Voor Amnesty werken is meer dan een job. Wat ik doe, valt zo goed samen met wie ik ben, dat het onderscheid vervaagt. Ik heb wel geleerd tijd voor mijn familie en mijn vrienden te maken.”

KC

“Wat ik doe, valt zo goed samen met wie ik ben, dat het onderscheid vervaagt”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content