Wie zijn de grootste dalers?
Overmoedig ondernemen. Te veel geld uitgeven. Het is menselijk. Het is pijnlijk. Toch voor de onfortuinlijke zakenlui die hun familiefortuin zagen krimpen. Wie zijn de verliezers van 2007?
BART VAN MALDEREN – Ontex [-32 %] [69]
Na een stormachtige periode gooide Bart Van Malderen dit voorjaar de handdoek in de ring. Ontex raakte niet meer uit de startblokken nadat het in 2003 door Candover werd overgenomen. Oorzaak van alle ellende was de zware schuldenlast die het bedrijf torst sinds het voor de recordsom van ruim 1 miljard euro werd overgenomen.
Het initiële applaus voor de familie Van Malderen verstomde toen het nieuwe management bij de megadeal scalpel en mes hanteerde om alle overtollige vet weg te snijden. De kritiek beleefde zijn hoogtepunt toen ook in de thuisbasis Buggenhout zo’n 160 banen sneuvelden. Intussen wisselden de CEO’s elkaar in een recordtempo af, wat de continuïteit niet ten goede kwam. Voorzitter Bart Van Malderen, de enige telg van de stichtersfamilie die nog aanwezig was, verzeilde almaar meer in nauwe schoentjes en de relatie met de Angelsaksische financiers van Candover raakte in het slop. Een poging om het bedrijf op te splitsten, waarbij Van Malderen een divisie zou overnemen, strandde. Van Malderen werd opzij geschoven en Candover, gesteund door een consortium van banken, gaat alleen verder.
Seynaeve – BMT-Seyntex [-11 %] [78]
Eind augustus 2004 kreeg de familie Seynaeve alle aandelen van BMT in handen. Daarmee verdween een van de oudste waarden op de beurs van Brussel. Daarna liet de familie andere aandeelhouders toe, met name Vlerick via Uco en De Cloedt via Financial RJDC. BMT werd in 1882 opgericht en is actief in sectoren als transmissies, lucht- en ruimtevaart en glasengineering.
De Seynaeves hebben ook het lot van Seyntex in handen, een onderneming die oorspronkelijk gespecialiseerd was in de fabricage van uniformen, maar zich nu eerder specialiseert in beschermingskledij voor militairen, brandweerlui, politiemensen, enzovoort.
Callewaert – Option International [-22 %] [83]
Een mirakel dat Callewaert dit jaar ons klassement nog haalt. Voor de beursgenoteerde bedrijven namen we als referentiedatum 30 juni. Het is pas enkele dagen later dat de koers van Option International in elkaar stortte.
De vierde ineenstorting op korte tijd voor de telecommunicatiespecialist die op het vlak van communicatie af en toe een steek laat vallen. Bovenop onrealistische verwachtingen kampt Option met een heftige concurrentie uit Azië. Die zet de prijzen onder druk en knaagt aan de marges van de groep die drijft op kleine volumes met grote marges. Maar Jan Callewaert stond al eerder voor hete vuren en kreeg ondertussen het imago van een survivor. De familie heeft 18 % van de aandelen in handen.
Tony Coenjaers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier