Wie wordt nummer één?
Lee Westwood beseft dat het allemaal wordt beslist in Valderrama. Waarmee hij niet onverdeeld gelukkig is.
Een week voor de Belgacom Open in het Zoute stond Lee Westwood nog nummer één in de Orde van Verdienste. Maar voor hij naar België afreisde, liet de Engelsman zich nog te grazen nemen door z’n Ierse vriend Darren Clarke. De golfwereld kijkt gespannen toe.
Westwood (27) won in 1998 de Belgacom Open maar maakte dit jaar – ondanks een goede eerste dag aan de Belgische kust, met 65 – een uitgeputte indruk. Hij is dan ook pas verhuisd met zijn Schotse echtgenote Laurae, de zus van profspeler Andrew Coltart. Nu wonen ze in een villa aan de rand van zijn geboortestad Worksop.
Westwood vertoonde geen sporen van stress in het Zoute. Hij gaf toe dat golf momenteel niet zijn grootste bekommernis is. “Ik heb andere dingen aan het hoofd. Toch doe ik alles om deze Belgian Open opnieuw te winnen. Mezelf onder druk zetten, is geen garantie om mijn winstkansen te vergroten. Het besef dat er naast golf nog andere dingen belangrijk zijn, helpt mij om zonder enige druk op de schouders goed te presteren.”
Elke kampioen heeft een eigen recept om zich in die mentale zone te loodsen waar hij het beste van zichzelf kan geven. Hoofdingrediënt van Westwoods recept is zijn grote onbezorgdheid. Momenteel is hij bijvoorbeeld in volle strijd verwikkeld met zijn vriend Clarke. Beiden willen als eerste in de geschiedenis beter doen dan de Schot Colin Montgomerie, de jongste zeven jaar steevast de beste in het eindklassement van de Orde van Verdienste. Beiden zullen het pleit moeten beslechten in Valderrama, waar binnen een maand het WGC-American Express Championship wordt gespeeld. Een toernooi met bijna zeven keer zo veel prijzengeld als de Belgacom Open. En ja, in de Orde van Verdienste wordt het klassement opgemaakt op basis van het prijzengeld.
“Ik vind dat eigenlijk geen goed idee,” liet Westwood zich onlangs ontvallen. “Een speler die in Valderrama wint en 700.000 pond (47 miljoen frank) op zijn rekening krijgt, heeft misschien nooit in de top van het klassement gestaan, maar wint toch de Orde van Verdienste 2000. Dat strookt niet met wat een Orde van Verdienste moet zijn. De overwinning in dit klassement zou moeten gaan naar iemand die het hele jaar met grote regelmaat presteert, niet naar iemand die eens een uitschieter mag beleven…”
Geen onbezonnen uitspraak als je bedenkt dat Westwood voor de afslag in het Zoute dit jaar al vier toernooien had gewonnen in Europa, met daar bovenop nog eentje in Macao.
john baete
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier