Wie Smart is, kiest IP
Vier jaar geleden maakte INS de juiste keuze. Nu moet de netwerkingspecialist vooral de groei zien bij te houden.
In het landelijke Waver groeit een Belgische kmo als kool. De specialiteit? Netwerken op basis van het Internet Protocol (IP). Intranets, zeg maar. Niet alleen in België. Integrated Network Solutions ( INS) heeft vestigingen in Parijs, Toulon, Londen, Frankfurt en Luxemburg. “In 2000 willen we naar de beurs. Tegen dan hebben we 1,5 miljard frank omzet,” hoopt verkoopdirecteur Jos Stroeken (40 j.), die in de jaren ’80 als senior system engineer in de netwerkafdeling van Digital Equipment aan de slag was. Stroeken: “Wij groeien 40% tot 50% per jaar, de markt ongeveer 20%.” De groei wordt geschraagd door een langetermijnlening gesteund door/bij Investco. KB leende voor het nieuwe gebouw.
Hoewel het Internet Protocol een standaard is geworden binnen de netwerkwereld, maakt het de zaken niet noodzakelijk eenvoudiger. Stroeken: “Bedrijven willen nu alles via één webinterface doen, ze willen van elke pc een webserver maken. Iedereen spreekt met iedereen zonder de centrale servers te gebruiken.” Telefoneren via het Internet Protocol – de aankomende voice over IP – is een voorbeeld. Het gevolg is een onoverzichtelijke verkeersstroom, zowel op het lokale netwerk als op het langeafstandsnetwerk ( wide area network). “Netwerkmanagement, de analyse van informatiestromen is erg belangrijk. Ontwerp, installatie en materiaal moeten perfect op elkaar zijn afgestemd,” zegt business manager Jan Barbier, overgekomen van Bay Networks en sinds februari verantwoordelijk voor het kantoor in Gent.
Grote bedrijven hebben naast een IP-netwerk typisch nog andere netwerken in huis, waarmee ze dat intranet willen integreren: SNA (de oude IBM-mainframestandaard), DECNet, AppleTalk, IPX (de oude Novell-norm)…
INTEGRATOR.
Klanten van INS zijn multinationals zoals BP Oil, Exxon Chemicals of Chrysler. Zij zoeken één aanspreekpunt voor alle niveaus van het netwerk. “Onze activiteiten gaan van bekabeling ( nvdr – via onderaannemers), over de installatie van switches en routers ( Bay Networks, Cisco, IBM), tot netwerkbesturingssystemen ( Windows NT, Novell) en groupware ( Microsoft Exchange of Lotus Notes). Wij doen niets in toepassingen, maar wel in de netwerking van toepassingen, waar we samenwerken met bedrijven van het type SAP of SAS Institute,” zegt Jos Stroeken. Als realisator van totaalprojecten – ontwerp, implementatie, vorming en support – positioneert INS zich graag als concurrent van bedrijven als Telindus en Alcatel. Het lonkt trouwens naar toepassingen over tv-kabels, waarvoor het de LanCity kabelmodems van Bay Networks verdeelt. Eén van de meest mediatieke projecten van INS momenteel is het netwerk achter de Europese verkooporganisatie van de Smart, die klanten in 164 locaties op kiosken hun eigen droomwagen wil tonen. INS werkt hier voor rekening van Andersen Consulting, dat net als enkele andere grote consultants “een van de grote Europese lead generators ( nvdr – aanbrengers van verkopen) is,” aldus Stroeken.
GESCHIEDENIS IN IP.
INS is gegroeid uit European Network Engineering Ltd ( ENE), een Britse netwerkintegrator met vestigingen in Nederland, Duitsland en België die in 1991 door The Wollongong Group Inc. werd overgenomen. Het kleine maar technisch vooruitstrevende Wollongong werd eind 1995 door Attachmate opgeslorpt en is nu vergeten. Toch was het één van de pioniers van IP-connectiviteit en ooit zelfs een rivaal voor Netscape. De transatlantische expansie mislukte. ENE ging in 1994, tenminste in Brussel, failliet. Eén van de Britse bestuurders, Dominic de la Pena (47 j., Engels- én Franstalig), had vijf maanden voordien echter al met de Belgische verkoopdirecteur, Jos Stroeken, Integrated Network Solutions opgericht. In 1996 stapte financieel directeur Pascal Navez aan boord. De beide oprichters houden nu 40%, Pascal Navez 20%.
INS is onafhankelijk van constructeurs. Kennisbasis, technisch centrum, dienst na verkoop en voorraadbeheer – 70 mensen – zijn gevestigd in België. De buitenlandse kantoren, met 30 werknemers, doen verkoop- en verkoopvoorbereiding.
Onderhoud en support is veel minder dan vroeger een probleem voor een klein multinationaal werkend bedrijf als INS. Barbier: “Heel veel zaken kunnen we vanuit onze centrale helpdesk oplossen.” Zo beheert INS vanuit Waver het Europese netwerk van Arthur Andersen, dat een 250-tal Cisco-routers telt. Stroeken: “We proberen zoveel mogelijk af te raken van het dozeneffect en meer en meer het accent te leggen op quality of service.”
Interessante activiteiten zijn ook nodig om in de krappe personeelsmarkt de medewerkers te vinden die de groei kunnen schragen. INS groepeert momenteel zijn vestigingen in een Luxemburgse holding om een latere beursgang te vergemakkelijken. Al onderstreept Pascal Navez, dat de beurs “maar één van de opties is”.
BNL
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier