‘Wie niet alert is, loopt achter’
De houtgroep Cras, met hoofdzetel in Waregem, is uitgegroeid tot de grootste speler op de Belgische houtmarkt. Na verschillende overnames zet het familiebedrijf in op nieuwe niches om de organische groei uit te bouwen. Zo start Cras na de zomer nieuwe productielijnen op voor houtskeletbouwelementen.
De familiale houtgroep Cras timmert al sinds 1878 stevig aan de weg. In 2015 realiseerde de groep met 550 werknemers in ons land een omzet van 185 miljoen euro, goed voor een groei van meer dan 5 procent. Het familiebedrijf is uitgegroeid tot marktleider van de Belgische houtmarkt. “We streven ernaar de meest performante speler op de houtmarkt te zijn”, zegt CEO Frédéric Cras.
Als telg van de vierde generatie leidt hij het familiebedrijf sinds 1990. “Om onze koppositie te versterken, zetten we in op innovatie. De bouwsector evolueert snel met een toenemende vraag naar energiezuinige en lichte materialen. Schrijnwerkers vragen naar producten die eenvoudig te plaatsen zijn om zo weinig mogelijk tijd te verliezen op de werf.”
Semiautomatisch assembleren
Cras profileert zich met een breed gamma als een one-stopshop voor houtproducten. In het assortiment van de houtgroep zitten zowel producten voor binnen – parket, deuren, plafonds, wanden en werkbladen – als buiten, met tuinhout, terrassen, gevelbekleding, enzovoort. “80 procent van onze producten wordt door schrijnwerkers ingezet in renovatieprojecten”, stelt Frédéric Cras.
De houtgroep investeert jaarlijks 3 à 3,5 miljoen euro in de modernisering van de productievestigingen en de uitbouw van het distributienetwerk. Ook dit jaar wordt 3,5 miljoen geïnvesteerd. “We hebben onlangs een grote halfautomatische assemblagelijn opgestart bij Pouleyn in Vichte. Daar produceren we houten ramen, deuren en poorten. Alle onderdelen die automatisch uit de machine komen, worden nu semi-automatisch geassembleerd. Zo konden we onze assemblagetijden meer dan halveren”, legt Cras uit. Dat leverde niet alleen een kostenbesparing op, maar vooral kortere levertermijnen aan de klanten.
Investeren in houtskeletbouw
In de hoofdzetel in Waregem komen twee nieuwe productielijnen voor houtskeletbouwelementen, een nieuwe niche voor houtgroep Cras. “Daarmee spelen we in op een vraag van de markt en verbreden we ons aanbod. We willen op termijn een volledige woning in houtskeletbouw kunnen uittekenen, produceren en als een bouwpakket op de werf leveren. Het systeem moet helemaal uitgekiend zijn zodat een aannemer zo’n woning in twee weken kan plaatsen”, duidt Cras. Hij verwacht veel van de houtskeletbouw. “Het past perfect in de tijdsgeest. Mensen zoeken naar snellere bouwtechnieken en energiezuinige oplossingen. Hout is daar het meest geschikte materiaal voor.”
Via acquisities bouwde Cras een distributienetwerk uit van een twaalftal woodshops in het land die rechtstreeks zaken doen met plaatselijke schrijnwerkers. De eigen verkooppunten zijn goed voor 60 procent van de omzet. Frédéric Cras denkt dat er in België potentieel is voor een twintigtal verkooppunten. Verdere acquisities sluit hij niet uit en er zijn ook concrete plannen om in een aantal greenfields nieuwe houthandels uit te bouwen. “Als je niet langs alle kanten alert bent, loop je achter. Het is mijn filosofie om voorop te lopen”, lacht Frédéric Cras.
Kurt De Cat
“We willen op termijn een volledige woning in houtskeletbouw kunnen uittekenen, produceren en als een bouwpakket op de werf leveren”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier