Wie neemt de plaats van Sabena in?

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Terwijl de grond onder de voeten van Sabena wegzakt, klautert het failliete Air Belgium uit zijn graf.

Nu SAirGroup steeds openlijker verklaart dat het zijn participatie in Sabena kwijt wil, rijst de vraag wie de plaats van de Belgische flag carrier zou innemen.

Bij het Bestuur der Luchtvaart is er alvast geen overdreven vraag naar vliegvergunningen te bespeuren. Directeur André Van Hove kreeg de voorbije weken enkel “een preliminaire introductie” te verwerken van het management van Air Belgium.

Die chartermaatschappij ging ter ziele samen met touroperator Sunair, voor wie Air Belgium vluchten uitvoerde. Dat was op 1 november vorig jaar, toen de Britse eigenaar Airtours zijn zwaar verlieslatende Belgische filiaal opdoekte. “We proberen met het management van Air Belgium nieuwe operaties uit de grond te stampen,” zegt voormalig algemeen directeur Johan Vanneste. “Maar we zullen pas een luchtvaartmaatschappij opstarten als er commerciële akkoorden zijn.” Daarmee weerlegt Vanneste een bericht in Infotravel. Het reisblad schreef dat Air Belgium in onderaanneming van Sabena regionale lijnvluchten zou uitvoeren, al dan niet in samenwerking met Crossair, de regionale dochter van SAirGroup.

Vanneste zegt dat hij voorlopig enkel bezig is met het opstellen van een businessplan. Waarbij het bedrijf in onderaanneming van grotere luchtvaartmaatschappijen secundaire bestemmingen zou aandoen. Gelijkaardige concepten bestaan bij Crossair, Luxair uit het groothertogdom, het Poolse LOT en Lufthansa City Line. “Ik zou graag met Sabena samenwerken, want ik denk niet dat die maatschappij zal verdwijnen. Maar ik praat ook met de grote carriers in de buurlanden.”

Johan Vanneste houdt daarbij natuurlijk één detail goed in het achterhoofd: de merknaam Air Belgium is eigendom van Sobelair, de charterdochter van Sabena. De Belgische flag carrier ontkent noch bevestigt dat er gesprekken met Johan Vanneste bezig zijn. “Maar het gebruik van de merknaam Air Belgium door derden is niet toegelaten,” zegt Sabena-woordvoerder Wilfried Remans. “Tenzij er afspraken met Sabena worden gemaakt.”

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content