Wie is de volgende na Dubai?

Onder de palmbomen worden de schulden herschikt, maar Dubai is niet de enige overheid die zich te diep in de schulden stak. En deze risicogevallen zijn niet in de woestijn, maar veel dichter bij huis te vinden.

Dubai verraste de wereld door eind november uitstel van schuldaflossing te vragen tot minstens mei 2010 voor de vastgoedontwikkelaar Nakheel en het moederbedrijf Dubai World. Dubai World is het grootste overheidsgecontroleerde concern van het emiraat en er is weinig duidelijkheid over de precieze relatie tussen overheid en bedrijf. Investeerders gingen hierdoor uit van staatsgaranties aan Dubai World.

Samen met Abu Dhabi en vijf andere emiraten maakt Dubai deel uit van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De VAE zijn de grootste netto-schuldeisers ter wereld, maar Dubai is de enige die niet kan teren op inkomsten van gas en petroleum. Tussen Dubai en Abu Dhabi bestaat er wel een money highway. Zo haalde Dubai, nog geen dag voor de aankondiging van de schuldherschikking, 5 miljard dollar op van twee overheidsgecontroleerde banken in Abu Dhabi.

De schuldherschikking van Dubai World is hoogstwaarschijnlijk gestoeld op het probleem van moral hazard. Kredietverschaffers pompten onbezorgd geld in megalomane projecten omdat ze ervan overtuigd waren dat de overheid borg stond voor deze kredieten. Deze impliciete overheidsgarantie lokte een onverantwoord gedrag uit dat ook in Dubai faliekant afliep. De voorbije gebeurtenis zendt een sterk signaal dat nu de crisis voorbij is, overheidsgaranties niet meer voor vanzelfsprekend genomen moeten worden. In totaal zou het uitstel van aflossingen betrekking hebben op 25 miljard dollar, wat staat voor 0,05 procent van de activa van de Amerikaanse en Europese banken. Hierdoor is het risico op besmetting zeer klein. Maar wat dit voorval wel opnieuw, en terecht, in de kijker plaatst, zijn de talrijke risicogevallen die nog op de golven van het recente optimisme meedrijven. Landen met grote tekorten op hun lopende rekeningen, hoge of fors toenemende schuldratio’s en diepe begrotingstekorten moeten in de gaten gehouden worden. Het is duidelijk dat de focus dus niet op de andere golfstaten gericht moet worden. Qatar en Saoedi-Arabië hebben namelijk overschotten op hun begroting en lopende rekening en een schuldgraad van nog geen 20 procent. De risicogevallen situeren zich wel in Centraal-Europa en de eurozone. De Baltische staten, Hongarije en Griekenland verkeren allemaal in een hachelijke situatie en hebben een jarenlange opkuis en herstructurering voor de boeg. De kans dat er het komende jaar nieuwe lijken uit de kast vallen, is dan ook reëel. trends.be

De littekens van de recessie genezen langzaam

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content