Wie geeft er nog om export?
Onder deze titel publiceerden topondernemers in het voorjaar een open brief waarin de regering van Guy Verhofstadt (VLD) werd aangemaand om werk te maken van de benoeming van een nieuwe algemeen directeur voor de Nationale Delcrederedienst (NDD) (in opvolging van Willy Boes) en van de vernieuwing van de raad van bestuur. …
Onder deze titel publiceerden topondernemers in het voorjaar een open brief waarin de regering van Guy Verhofstadt ( VLD) werd aangemaand om werk te maken van de benoeming van een nieuwe algemeen directeur voor de Nationale Delcrederedienst ( NDD) (in opvolging van Willy Boes) en van de vernieuwing van de raad van bestuur. Kort daarna, in mei 2001, zei Philippe de Buck, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie Agoria aan Trends: “Ons geduld raakt op. Tegen de zomer moet Delcredere een krachtig bestuur hebben.”
TRENDS. De zomer is voorbij. Hoe rekbaar is uw geduld nog?
PHILIPPE DE BUCK (AGORIA). “Ons geduld is helemaal op. Onze exporteurs ondervinden steeds meer nadelige gevolgen van deze impasse. En toch vindt de regering niet de tijd om een oplossing te creëren. Ze heeft nochtans de mond vol van ‘krachtige besluitvorming’ en ‘nieuwe politieke cultuur’.”
Kredietverzekeraar NCM wil Delcredere graag inpikken. Is Agoria een voorstander van privatisering?
DE BUCK. “Naast NCM zijn er andere privé-verzekeraars geïnteresseerd in deelactiviteiten van Delcredere. Agoria is niet principieel tegen privatisering, maar Delcredere leverde tot nu toe goed werk onder zijn huidige statuut. Andere Europese landen blijven ook staatswaarborgen verlenen bij risicovolle langetermijncontracten, ongeacht of de kredietverzekeraar publiek of privé is. In de Europese context dringen zich strategische keuzes op. We hebben dus meer dan ooit een sterke kredietverzekeraar nodig. De verlamming bij Delcredere is onaanvaardbaar.”
U pleit voor strategische allianties. Ondermijnt de aanslepende stuurloosheid de onderhandelingspositie van Delcredere?
DE BUCK. “Nu is Delcredere nog een sterke partner, maar met twee hoofden ad interim en een onvoltallige raad van bestuur _ waarin Buitenlandse Zaken zelfs geen vertegenwoordiger meer heeft _ is de instelling niet langer geloofwaardig om met potentiële alliantiepartners ernstige gesprekken aan te gaan.”
Blijft Delcredere op koers nu de regionalisering van de buitenlandse handel een feit is?
DE BUCK. “Iedereen is het erover eens dat Delcredere federaal moet blijven. Maar als de federale regering niet snel haar verantwoordelijkheid opneemt, riskeert Delcredere met zijn tweekoppige leiding de facto te worden geregionaliseerd.”
E.B.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier