Wie deed de deal van het jaar?
Voor het eerst kent Trends ook een onderscheiding voor de Deal of the Year 2018 toe. Daarvoor komen alle fusies of overnames en kapitaaloperaties (beursintroductie, kapitaalverhoging, private plaatsing, …) waarbij een Belgische onderneming in 2018 betrokken was, in aanmerking. Hieronder vindt u vijf relevante deals, waaruit de jury de laureaat zal kiezen. Met de Deal of the Year wil Trends strategisch en financieel leiderschap bekronen.
Elia
Bedrag: Elia kondigde op 23 maart 2018 aan dat het nog eens 20 procent van de aandelen van 50Hertz heeft gekocht voor 976,5 miljoen euro.
Reden en strategisch kader: de Belgische hoogspanningsnetbeheerder had sinds 2010 al 60 procent (kostprijs 486 miljoen euro) van haar Oost-Duitse sectorgenoot 50Hertz in handen. De resterende 40 procent waren van het Australische infrastructuurfonds IFM Investors. Elia zou uiteindelijk het saldo van IFM ook kopen, maar het meteen doorschuiven naar het Duitse investeringsfonds Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Elia heeft nu de volledige controle over 50Hertz, wat meer synergie moet toelaten en de uitbouw tot een toonaangevende Europese groep. Sinds 2010 zijn de gereguleerde activa van 50Hertz verviervoudigd, terwijl het verlies is omgezet in een winst van 216 miljoen euro, goed voor 14,5 procent winst op eigen vermogen.
Financiering: de financiering werd verschaft door een consortium met BNP Paribas Fortis, ING, Merrill Lynch en NatWest Markets, een dochter van The Royal Bank of Schotland. 70 procent gebeurde met een hybride lening voor vijf jaar (die gedeeltelijk uit eigen vermogen wordt gefinancierd) tegen 2,75 procent en 30 procent met een obligatielening voor tien jaar tegen 1,5 procent. Beide werden ruimschoots over-ingeschreven. Ondanks de schuldfinanciering kon Elia haar hoge kredietrating behouden.
Begeleidende partijen: Elia kreeg financieel advies van Bank of America Merrill Lynch. BNP Paribas Fortis legde de waardering vast. De juridisch adviseur was Allen & Overy.
Showpad
Bedrag: in juni 2018 meldde Showpad dat het 28 miljoen euro (34 miljoen dollar) had opgehaald.
Reden en strategisch kader: Showpad kondigde in juni de overname van LearnCore aan. De overname van de Amerikaanse specialist in onlinecoaching van verkoopteams zou 50 miljoen dollar waard zijn. Showpad is zelf een geavanceerd softwareplatform om verkoop- en marketingteams te ondersteunen. Het van oorsprong Gentse bedrijf heeft meer dan duizend klanten, waaronder multinationals als GE Healtcare, Coca-Cola en Goodyear. De oprichters Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere wilden met de overname van Learncore een totaalaanbod uitbouwen. Er zijn nog spelers op de markt met gelijkaardige oplossingen om verkopers te ondersteunen met het juiste verkoop- en marketingmateriaal, maar door de overname kan het nu ook gepersonaliseerde onlinecoaching integreren in zijn aanbod en zich zo verder differentiëren.
Financiering: in het kader van de overname haalt Showpad 28 miljoen euro bij zijn aandeelhouders Insight Ventures en Dawn Capital, twee grote durfkapitaalfondsen met respectievelijk hun hoofdkwartier in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië.
Begeleidende partijen: de Amerikaanse en Belgische afdeling van DLA Piper zorgden voor juridisch advies. De Belgische tak van PWC adviseerde ook.
Aedifica
Bedrag: Op 21 december 2018 kondigde Aedifica de overname van de zorgvastgoedportefeuille van Lone Star Real Estate Fund IV aan. De waarde bedraagt 450 miljoen pond (520 miljoen euro).
Reden en strategisch kader: de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed Aedifica doet met deze overname zijn intrede in de markt in het Verenigd Koninkrijk. Het is voor de vastgoedgroep meteen de vierde markt waarin ze actief wordt. De andere markten van de groep zijn België, Duitsland en Nederland. Het is bovendien de grootste deal die Aedifica ooit deed. Hij zet de Brusselse groep definitief op de kaart als Europese investeerder in zorgvastgoed. De Britse zorgmarkt is nog gefragmenteerd. Daar liggen dus kansen voor Aedifica.
Financiering: de deal is gefinancierd met bestaande en nieuwe kredietlijnen bij ING en J.P. Morgan. Daarbij zit een brugfinanciering omdat Aedifica dit jaar een kapitaalverhoging wil initiëren.
Begeleidende partijen: de waardering van het vastgoed gebeurde door Jones Lang LaSalle. Het Britse advocatenkantoor BCLP zorgde voor juridische ondersteuning. Deloitte was de fiscaal adviseur.
Collibra
Bedrag: Collibra haalt 58 miljoen dollar (48 miljoen euro) op. De deal is begin 2018 aangekondigd.
Reden en strategisch kader: Collibra maakt software voor efficiënt databeheer, het toegankelijker maken van data en het toezicht op de kwaliteit en de correcte verwerking ervan. Het van oorsprong Brusselse softwarebedrijf wordt onder meer door het bekende onderzoeksbureau Gartner gezien als een van de leidende bedrijven in die snelgroeiende niche. Collibra wil zijn commerciële en technologische voorsprong voort uitbouwen en investeert daarom fors in zijn organisatie en in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf had begin 2017 al 50 miljoen dollar opgehaald, maar eind 2017 kwamen de investeerders Battery Ventures en ICONIQ Capital zelf met een voorstel extra geld in Collibra te stoppen. Begin 2019 haalde Collibra 100 miljoen dollar op, onder meer bij Capital G. Dat is de investeringstak van Alphabet, de holding boven Google. Collibra heeft zo als eerste van de nieuwe generatie Belgische start-ups een waardering van meer dan een miljard dollar.
Financiering: Battery Ventures en Iconiq Capital zijn kleppers. Battery Ventures investeerde eerder in succesvolle techbedrijven met een gelijkaardig businessmodel als Collibra. ICONIQ Capital is de vermogensbeheerder van Mark Zuckerberg en andere techmiljardairs. Ook de andere bestaande aandeelhouders Dawn Capital, Index Ventures en Newion Investments deden mee.
iTeos Therapeutics
Bedrag: op 20 juni 2018 kwam de aankondiging dat iTeos Therapeutics 75 miljoen dollar (64 miljoen euro) had opgehaald.
Reden en strategisch kader: iTeos wil met het opgehaalde kapitaal versneld behandelingen van kanker met immuuntherapie (ook immunotherapie geheten) ontwikkelen. Die behandelingen stimuleren de natuurlijke afweer van de kankerpatiënt om kankercellen aan te vallen en op te ruimen. Het in Gosselies (Charleroi) gevestigde iTeos gebruikt het geld ook voor de uitbreiding van zijn nieuwe kantoor in Cambridge, Massachusetts. Die regio rond Boston is hét biotechmekka van de Amerikaanse Oostkust. De CEO, Michel Detheux, is overigens naar daar verhuisd. Voor een pril biotechbedrijf is het opgehaalde bedrag opmerkelijk, maar iTeos moet snel kunnen schakelen omdat het concurreert met kapitaalkrachtige kleppers.
Financiering: de kapitaalronde werd geleid door het Amerikaanse investeringsfonds MPM Capital, en omvatte de nieuwe investeerders HBM Partners, 6 Dimensions Capital en Curative Ventures. Ook alle bestaande investeerders, zoals Fund+, VIVES II, SRIW en SFPI, namen eraan deel.
Begeleidende partijen: Goodwin in de Verenigde Staten en Argo Law in België waren de juridische adviseurs.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier