WIE BIEDT MINDER?
Belgische groei.
Geert Noels van investeringsbank Petercam zette vorige week in Trends de toon: hij onderzoekt hoezeer de groei van de Belgische economie volgend jaar zal krimpen. Voorlopig houdt hij het nog op een groei van 2,7%, waarmee hij al in het hoekje van de relatieve pessimisten zit. Trends contacteerde nog enkele Belgische voorspellers, en vroeg hen naar hun verwachtingen (zie tabel: Belgische groeiverwachting voor 2001).
Net als Petercam zitten ook Fortis Bank en BBL vandaag al onder de verwachting van 3% voor volgend jaar. Jerry Van Waterschoot van BBL houdt het daar voorlopig bij. Guy Verfaille van Fortis denkt daarentegen wel aan een verdere neerwaartse beweging: “Ik zie vandaag drie negatieve factoren voor de conjuctuur: de stijging van de olieprijzen, de stijging van de rentevoeten en de omslag in het algemene klimaat. Het optimisme dat tot voor enkele weken nog duidelijk de boventoon voerde, verliest nu snel terrein.”
Ook Carolien Ven van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) ziet de jongste weken een toename van de elementen die voor een neerwaartse herziening pleiten. “De conjunctuurindicator van de Nationale Bank gaf al op het einde van het tweede kwartaal een kentering aan. De stijging van de olieprijzen zal waarschijnlijk ook een ongunstige invloed uitoefenen op het consumentenvertrouwen. Daarnaast weegt het gebrek aan geschoolde arbeidskrachten zwaar op ons groeipotentieel. En vergeet tot slot zeker niet de groeivertraging die zich nu duidelijk in de Verenigde Staten doorzet,” aldus Ven.
Het meest optimistisch is Edward Roosens van KBC. Die instelling zit met haar 3,5% helemaal vooraan in het verwachtingspeloton. Voorlopig herziet Roosens zijn cijfer niet naar beneden. “Ik geef toe dat de onzekerheden toenemen, maar toch wacht ik af. Wat gaat bijvoorbeeld de invloed van de aangekondigde belastingverlaging zijn? Het valt vandaag heel moeilijk te bepalen wat uiteindelijk het netto-effect zal worden van de positieve en negatieve krachten die de economie dezer dagen ondergaat.
Tot het optimistische kamp behoort ook het Planbureau, dat recentelijk zijn prognose van 3,1% voor volgend jaar herbevestigde. De regering zelf positioneert zich dan weer langs de voorzichtige kant door in de begrotingsopmaak voor volgend jaar te rekenen me 2,5%.”
Johan Van Overtveldt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier