WETTELIJKE BESCHERMING
EN COMMERCIELE BEPERKING.
Wettelijk bestaan er in België
(en in de EU) drie soorten water.
Karine Lambert, secretaris-generaal van het Koninklijk Verbond van de Industrie van Waters en Frisdranken en van de Syndicale Kamer der Mineraal- en Bronwaters, somt op : ” Drankwater moet voldoen aan de wettelijke vereisten van drinkbaarheid en is eigenlijk niet meer dan kraantjeswater. Bronwater komt van een natuurlijke bron en wordt gekenmerkt door zijn originele zuiverheid, zijn chemische samenstelling en andere essentiële eigenschappen. Natuurlijk mineraalwater ten slotte is volgens de wetgever bronwater dat wordt gekenmerkt door zijn originele microbiologische zuiverheid, zijn gehalte aan mineralen en oligo-elementen. De samenstelling moet steeds stabiel blijven, het moet gebotteld worden op de plaats waar het wordt gewonnen en het mag geen enkele behandeling ondergaan.”
Een bron moet worden erkend en geregistreerd door het ministerie van Volksgezondheid met specificatie van de commerciële naam, de naam van de bron en de locatie van de bron. Ons land telt zo’n kleine 40 erkende mineraalwaterbronnen en een 15-tal bronwaterbronnen ter vergelijking : Duitsland heeft er 242. Een mineraalwaterbron “degraderen” tot een bronwaterbron kan nuttig zijn met het oog op de lancering van een soort Springcooler. Deze gekoelde watertank, die vaak wordt gebruikt in kantoren, omvat 11 liter water. De wetgever schrijft evenwel voor dat de maximale verpakking voor mineraalwater 2 liter inhoudt.
De wetgever legt nog andere commerciële beperkingen op. Volgens het KB van 11 oktober ’85 is het bijvoorbeeld verboden om een natuurlijk mineraalwater afkomstig van eenzelfde bron onder verschillende benamingen in de handel te brengen. Anders gesteld : Chaudfontaine kan het natuurlijk mineraalwater uit zijn Thermale-bron niet als Chaudfontaine en tegelijk als bijvoorbeeld Stella of Delhaize verkopen. Een andere handelsbenaming zoals die van een distributeur eraan toevoegen is wel mogelijk, op voorwaarde dat de naam van de bron duidelijk wordt vermeld. “Duidelijk” wil zeggen : anderhalve keer groter dan de andere handelsbenaming. Voor de natuurlijke mineraalwaters gaat de wetgever nog een stapje verder dan voor bronwaters : daar moet zelfs de verpakking en het etiket identiek zijn aan het origineel. Chaudfontaine of Spa onder private label worden op deze manier een absurditeit. Maar voor een kleiner mineraalwaterwerk als Thonon, dat op zijn Franse thuismarkt een plaats in de supermarkt kan veroveren, is een exclusieve samenwerking met een Belgische distributeur als GB een opportuniteit. Ook veel kleine Belgische bronnen (met een jaarlijkse productie van minder dan 20 miljoen liter) die zich geen nationale reclamecampagnes kunnen veroorloven, verbinden hun naam aan die van een distributeur of produceren uitsluitend voor de horeca.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier