Westwood verrezen

De Engelsman Lee Westwood kroop over Tiger Woods uit het dal.

De ene week in “de grootste crisis ooit”, de volgende week winnaar van de Open van de Deutsche Bank in Hamburg. Sommigen, zo niet de hele golfwereld, lachen met de ervaring van de Engelsman Lee Westwood. Eerst raakte hij geen bal meer, dan verslaat hij Tiger Woods, de nummer één van de wereld. Op zondag 21 mei maakte hij al zijn tegenstanders af met een vierde ronde in amper 64 slagen. De drie vorige dagen had hij 71 gespeeld en twee keer 69. De Italiaan Emanuele Canonica finishte verrassend op drie slagen van zijn totaal (273), gevolgd door de terugkerende Welshman Ian Woosnam met 277, op gelijke hoogte met de Fransman Jean Van de Velde en Tiger Woods.

Het was alsof de aanwezigheid van Woods de Engelsman vleugels had gegeven. Hij liet de moed op geen enkel moment zakken, wist zijn agressiviteit perfect te doseren en haalde opnieuw zijn allerbeste niveau. Terwijl zijn baltoets kort daarvoor nog zo kwetsbaar leek.

Het leverde hem 10 miljoen frank prijzengeld op en opnieuw een plaats in de top-tien van de wereld, in één ruk van de elfde naar de vijfde plaats. Woods werd op overtuigende wijze geklopt en de Engelsman speelde beter dan ooit. “Vandaag heb ik bewezen dat er niet de minste reden is om me te laten intimideren of te twijfelen aan mijn kunnen. Tiger is gewoon een man van vlees en bloed. Zoals wij,” aldus een tevreden Westwood na de winnende slag.

Woods stond bij het begin van de laatste dag nog aan de leiding, maar kreeg dan het vuur aan de schenen van Canonica, die maar twee slagen meer had. Volgde Woosnam, die de laatste ronde afwerkte in 66 slagen door zijn swing bij te sturen. Hij hield de club inderdaad een ietsje lager vast, en sloeg op de laatste elf holes meteen zes birdies.

Westwood maakte het verschil toen hij op de tee van de twaalfde hole stond. Op de elf had hij net een birdie geslagen, en terwijl hij zich voorbereidde op de twaalf, zag hij hoe Woods, die hem volgde, zijn tweede bal (met een ijzeren club 7) in het water sloeg. Westwood, daarnet nog een slag achter, stond er nu twee voor. Op de twaalfde hole sloeg hij nog eens een birdie. Op de dertiende miste Woods een putt van 3,5 meter en op de veertiende verkeek hij zich op een slag vanuit het rough. Waarmee de Amerikaan het mocht vergeten.

Het belette Woods niet om nog maar eens te tonen hoe sportief hij is, toen hij de 70.000 toeschouwers toesprak: “Vandaag heeft iedereen gezien op welk niveau Lee kan spelen. Hij was gewoon verbluffend sterk. Vooral indrukwekkend was dat hij verschillende birdies moest slaan om te kunnen winnen, en dat hij dat ook deed.”

john baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content