Werknemers verkiezen een fitnesscenter

Eric Pompen Eric Pompen is redacteur van Moneytalk

Het bedrijventerrein Mechelen Campus is uitgerust met allerlei faciliteiten om werknemers aan te trekken.

Vandaag, 8 maart, opent Verelst Real Estate het bedrijvenpark Mechelen Campus aan de E19. Op een totale oppervlakte van 55.000 vierkante meter wil de vastgoedspecialist de bedrijven en investeerders een aantrekkelijke werkomgeving aanbieden. Het wordt namelijk steeds moeilijker goede medewerkers aan te trekken en te houden. Een makkelijk bereikbare en aantrekkelijke locatie is een extra troef.

Voor de ontwikkeling van Mechelen Campus nam Verelst het marktonderzoeksbureau VOM in de arm om uit te zoeken waar de noden van zowel werkgevers als werknemers uit de buurt (Mechelen-Noord) lagen én hoeveel ze bereid waren ervoor extra te betalen. Er bleek vooral belangstelling voor eetgelegenheden en een fitnessruimte te bestaan. Ook de vraag naar een krantenkiosk, boodschappendienst, kinderopvang, videotheek en bank viel op.

Verelst heeft 2000 vierkante meter vrijgehouden voor centrumvoorzieningen. De kostprijs bedraagt 150 miljoen frank op een totale investering van 3 miljard.

De eerste leveranciers hebben zich al aangemeld. In oktober start Eurest Belgilux met een selfservice en een koffie- en broodjesbar op de campus. Bovendien zal het cateringbedrijf er een winkel openhouden met leesvoer, sigaretten, snoepgoed en enkele verzorgingsproducten. De winkel zal ook fungeren als ophaalpunt voor allerlei nevendiensten, zoals foto-ontwikkeling en een strijk- en wasdienst. Voorts komt er een document management center van Exbo, een dochter van De Post. Het centrum sorteert, organiseert en archiveert op aanvraag alle interne post of mailings in samenwerking met Canon. Momenteel wordt er nog met verschillende partners onderhandeld over de uitbating van de fitnessruimte.

Gedelegeerd bestuurder Bart Verhaeghe van Verelst: “Voor alle informatie en de persoonlijke bestellingen kunnen de werknemers terecht op een speciale portaalsite die we voor Mechelen Campus creëren. Wegens verzet van de werkgevers en op advies van Kind en Gezin, die kinderen het liefst in de omgeving van de ouderlijke woning wil houden, komt er geen kinderopvang. Wel gaan we via een intranet een lijst van onthaalmoeders en creches in de buurt bekendmaken.”

Over andere plannen wordt nog onderhandeld. Verelst zou graag een selfbank-systeem installeren, maar Banksys en een aantal financiële instellingen willen voorlopig geen terminal los van een bankkantoor. En met de NMBS en De Lijn zoekt Verhaeghe een oplossing voor het groeiende mobiliteitsprobleem: tegen 2003 zullen naar verwachting 10.000 mensen in Mechelen-Noord werken.

Eric Pompen

Partner Content