Werken onder de airco
Er bestaat een verband tussen omgevingstemperatuur en prestaties. Wanneer de temperatuur in een werkruimte te hoog oploopt, neemt de productiviteit af. Boven 22 °C zou het werkritme al verminderen en vanaf 26 °C schijnt het zelfs dramatisch te dalen, stellen onderzoekers. De ideale werktemperatuur op kantoor schommelt rond 20°C. Werkgevers hebben er dus alle belang bij om een goed aircosysteem te voorzien als ze de productiviteit in de zomermaanden op peil willen houden.
Toch circuleren in zowat alle kantoorgebouwen verhalen van werknemers die last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid of luchtweginfecties die ze pertinent toeschrijven aan de dienstdoende luchtkoelingssystemen. Ze hebben ergens wel een punt. Wanneer warme lucht wordt afgekoeld, stijgt de luchtvochtigheid. Schimmels en andere microben gedijen dan beter. Bij slecht onderhouden aircosystemen en dito filters zullen de micro-organismen zich met plezier vermenigvuldigen en worden ze ook nog eens rondgeblazen in het hele gebouw. Mensen met gevoelige slijmvliezen kunnen daarop reageren. Dankzij nauwgezet onderhoud van de airco-installaties kan je evenwel dat soort problemen voorkomen. Zo’n onderhoudsbeurt is overigens wettelijk verplicht, om besmetting met de legionellabacterie, oorzaak van ernstige longinfecties (legionairsziekte), te voorkomen. Legionella pneumophilia veroorzaakte in de jaren negentig enkele dodelijke slachtoffers. De bacterie gedijt goed in buizensystemen waarin water circuleert, zij het warm of koud. Dankzij strenge regels komt de ziekte vandaag nog maar zelden voor.
Temperatuurschok
De temperatuurverschillen tussen binnen- en buitenlucht berokkenen meer last. Van een gekoeld kantoor de hete buitenlucht instappen of omgekeerd vergroot het risico op infecties. Eigenlijk zou het verschil tussen buiten- en binnentemperatuur niet groter mogen zijn dan 5 °C, maar in de praktijk is dat niet altijd haalbaar. Temperatuurschokken zijn best te voorkomen door, in de mate van het mogelijke, de tijd te nemen om aan de koelere binnenlucht te wennen.
Steeds meer particulieren plaatsen een aircosysteem in huis. Als je in een dakappartement woont of veel thuis werkt, is dat ook geen overdreven luxe. Houd er wel rekening mee dat aircosystemen veel energie vragen. Om een ruimte één graad koeler te maken, verbruik je wel drie keer zoveel energie dan om diezelfde ruimte één graad te verwarmen.
In tijden van hoge energieprijzen zijn alternatieve systemen daarom zeker het overwegen waard. Rolluiken, zonneschermen, zonweringen en zonwerend glas houden de hitte ook buiten. Minder bekend is de lichtdoorlaatbare glasfolie. Die kan je aanbrengen op de binnenkant van de ramen. Geavanceerde glasfolies zijn spectraal selectief: ze houden de warmte tegen en laten licht binnen. Je kan ze kopen in doe-het-zelfwinkels of laten plaatsen door een installateur. Met alternatieve zonneweringssystemen loop je ook minder risico op gezondheidsklachten.
Auto
Als je veel onderweg bent, kan ook de airco-installatie in de wagen oorzaak zijn van hoofdpijn, vermoeidheid of een snotterende neus. Wanneer de binnentemperatuur in de wagen van 22 °C naar 37 °C stijgt, zou het risico op ongevallen met maar liefst 30 procent stijgen. Dankzij de airco rij je op de warmste dagen dus veiliger.
Toch moet je de airco niet te koud zetten. Als de wagen in de zon heeft gestaan, rij je beter eerst even met de ramen open, zodat het interieur al ietsje afkoelt, voor je de airco inschakelt. Zo heb je minder de neiging om heel koud te gaan: grote temperatuurverschillen vergroten het risico op infecties. Het aircosysteem moet regelmatig worden nagekeken, want lekkages en uitdroging van afdichtingen stimuleren de groei van bacteriën en schimmels.
Marleen Finoulst hoofdredacteur bodytalk – Marleen.finoulst@bodytalk.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier