Werk en privé lopen steeds vaker door elkaar, maar ook tevredenheid stijgt
De scheiding tussen werk en privéleven blijft gestaag vervagen. Toch stijgt de tevredenheid van werknemers over hun combinatie in het algemeen licht. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van hr-dienstverlener Randstad bij 2.000 Belgen. Het toegenomen telewerken lijkt bij te dragen aan beide evoluties.
Randstad voerde in 2008 en 2014 al onderzoek naar de werk-privébalans bij Belgische werknemers en herhaalde die studie dit jaar. Wat blijkt: werknemers geven een grotere vervlechting aan. De gemiddelde score, op een schaal van 1 (geen vervlechting) tot 10 (totale vervlechting), bedraagt nu 4,7. In 2008 en 2014 ging het nog om respectievelijk 4 en 4,4.
De vervlechting van werk en privéleven zet zich dus gestaag voort. Dat is onder meer te verklaren door telewerken, dat tijdens de coronapandemie meer ingang kreeg. “Het aandeel thuiswerkers is de afgelopen jaren sterk gestegen (25 procent in 2014, 44 procent in 2023) en bij thuiswerkers is er een grotere vervlechting (5,3) dan bij niet-thuiswerkers (4,3)”, licht Randstad toe.
Buiten kantooruren
Meer werknemers geven aan dat hun werk en privéleven heel sterk vervlochten zijn (score van 8 of meer) – hun aandeel stijgt van 11 naar 19 procent – ten koste van de groep met een gemiddelde verstrengeling (5 tot en met 7). “De groep waar werk en privé niet of slechts matig interfereren (1 tot en met 4) blijft merkwaardig stabiel”, klinkt het. Het gaat om zowat de helft van de werknemers.
De toenemende vervlechting blijkt ook uit concreet gedrag. Het aantal werknemers die buiten de kantooruren niet of minder dan een uur per week met het werk bezig zijn, neemt af van 48 procent in 2014 tot 37 procent in 2023. Dezelfde trend doet zich voor in weekends (van 57 naar 52 procent) en vakanties (van 70 naar 65 procent).
Beter combineren
Hoewel werk en privéleven steeds meer door elkaar lopen, kunnen werknemers ze door de band genomen beter combineren: de gemiddelde score die werknemers geven, stijgt van 6,8 naar 7. Het aandeel van de respondenten die aangeven dat de combinatie vlot gaat (8 of meer), neemt toe van 40 naar 48 procent. De groep voor wie er sprake is van een moeizame combinatie (1 tot en met 4) blijft zowat stabiel op 13 procent.
“Het is de grotere verspreiding van thuiswerk die ervoor zorgt dat ondanks meer vervlechting de combinatie tussen werk en privé niet moeilijker geworden is, maar globaal zelfs licht beter”, zegt Randstad. Telewerkers geven hun werk-privébalans een gemiddelde score van 7,3.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier