Welzijn voor werknemers

© Getty Images/iStockphoto

Wellways wil werknemers en werkgevers bewustmaken van welzijn tijdens en na het werk.

De tool van Wellways baseert zich op informatie die de gebruiker invoert, zoals zijn gewicht, zijn lengte en zijn voeding. Hij krijgt ook vragen over alcohol- en sigarettengebruik, stress en zijn slaappatroon. Op basis daarvan maakt de app een diagnose. De gebruiker krijgt enkele doelen op maat. Iemand die te veel zit, wordt aangezet om meer te bewegen. Iemand die ongezond eet, wordt op het spoor gezet van betere eetgewoonten. Een avatar helpt de gebruikers vol te houden. Als een bedrijf een tafeltennistafel koopt, zet dat mensen die al geïnteresseerd zijn in sport aan om te sporten. Wellways wil met zijn tool de werknemers bereiken die zich het minste bekommeren om hun gezondheid.

Medewerkers kunnen de gegevens over slaap, hydratatie, voeding, afgelegde afstand en verbrande calorieën die ze via hun horloge of de activiteitstracker rondom hun pols meten, synchroniseren met het platform. Heeft de werkgever dan toegang tot al die persoonlijke gegevens? “Ze behoren toe aan de werknemer”, zegt Valérie Wattenbergh, senior strategist gezondheid en welzijn bij Wellways. “De hr-medewerker in het bedrijf krijgt op geen enkele manier informatie over een individu.” De gegevens worden verwerkt in een rapport, dat Wellways ter beschikking stelt van de personeelsdienst. Op basis van die trends worden de risico’s bepaald die een bedrijf loopt. Wellways biedt vervolgens andere diensten aan, zoals individuele coaching, om een werknemer gezonder te helpen eten of te stoppen met roken.

Het instrument werd ontwikkeld door Wellways, een in 2018 gelanceerd hr-agentschap met vestigingen in Sint-Agatha-Berchem en Gent. Wellways is eigendom van het investeringsfonds CAREvolution en heeft een team van vijftien coaches, nutritionisten, psychologen en andere experts. Klanten van Wellways – onder meer Delhaize, Levi’s en Europabank – moeten eerst een licentie kopen om het platform te kunnen gebruiken. Vervolgens betalen ze Wellways per aantal gebruikers en kunnen ze kiezen uit verschillende formules, zoals coaching of conferenties.

Ondernemers tekenen hun zakenidee weleens op een bierviltje. Elke week stellen we een starter voor aan de hand van zo’n startersviltje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content