Weinig overtuigend eerste halfjaar

De belangrijkste Europese indexen hebben terrein moeten prijsgeven ten opzichte van het begin van het jaar en de tweede jaarhelft zal er volgens specialisten niet veel fraaier uitzien.

De eerste helft van het jaar zit erop en we kunnen niet anders dan vaststellen dat de financiële markten lang niet alle verwachtingen hebben ingelost. Een grote meerderheid van de specialisten had in januari immers een kleurrijke eerste jaarhelft en een moeilijkere tweede jaarhelft aangekondigd.

Na de lamentabele beursprestaties van het eerste halfjaar, houden we ons hart vast voor de volgende maanden. De paar financiële bedrijven die zich hebben gewaagd aan het maken van prognoses voor de rest van het jaar, hebben zich zeer voorzichtig en vaag uitgedrukt, wijzend op het gebrek aan zichtbaarheid die een dergelijke oefening bijzonder moeilijk maakt (zie hieronder).

Wil dat zeggen dat we de mooie beloften van een nieuwe beursstijging van 10 % in 2010 op onze buik mogen schrijven? Niet noodzakelijk. Een aantal aandelenmarkten heeft goed standgehouden tijdens het eerste halfjaar, waardoor een stijging van 10 % nog altijd mogelijk is.

Eurozone in depressiesfeer

Wanneer we zeggen dat een aantal aandelenmarkten goed heeft kunnen standhouden, dan hebben we het zeker niet over de Europese beurzen. Die zullen 2010 zo snel mogelijk willen vergeten. Het jaar was nochtans goed begonnen, maar de problemen van Griekenland, Spanje en vervolgens de kolossale begrotingstekorten waarmee de grote meerderheid van de economieën in de eurozone te kampen kreeg, zorgden voor een zware domper op de beursvreugde.

De gevolgen bleven niet uit: de Griekse, Italiaanse en Spaanse beurzen hebben in de eerste zes maanden van het jaar 10 % moeten prijsgeven, terwijl de andere beurzen uit de eurozone min of meer de schade hebben weten te beperken, naargelang van het gewicht van de banksector in hun referentie-indexen. De enige goede leerling in de eurozone is Duitsland. De openbare financiën van dat land hebben maar weinig geleden onder de crisis en dankzij zijn zeer dynamische exportbedrijven blijft de economie groeien.

In de rest van Europa (buiten de eurozone) zijn er wel enkele goed presterende markten te vinden. Bijvoorbeeld IJsland, dat weliswaar nog heel veel terrein moest goedmaken nadat het in 2008 tot in de hel was afgedaald, en Denemarken, dat met 25 % gestegen is dankzij onder meer het sterke parcours van Carlsberg (+30 % sinds januari) en Novo Nordisk (+55 %), een bedrijf actief in de gezondheidszorg.

Matige Verenigde Staten

De balans 2010 van de Europese beurzen is niet echt aantrekkelijk, maar die van de beurs van New York is niet veel beter. De belangrijkste Amerikaanse indexen bevinden zich maar nipt in het groen. Voor Europese beleggers is beleggen in dollars echter een goed idee. De waarde van de Europese munt, die langs alle kanten wordt aangevallen, is de voorbije maanden gesmolten als sneeuw voor de zon. Als we het rendement van de Amerikaanse beurs in euro berekenen, dan komen we boven 15 % uit.

Ook de andere beurzen op het Amerikaanse continent hebben ondermaatse prestaties neergezet. Brazilië, dat vaak beschouwd wordt als de beurs die in geen enkele portefeuille mag ontbreken, biedt beleggers die daarvan overtuigd zijn slechts een mager rendement.

Kleurloos Azië

Zelfs Azië, dat nochtans resistenter lijkt dan onze geïndustrialiseerde economieën, was vrij inspiratieloos in de eerste helft van het jaar. China, de echte motor van de economische groei in deze regio van de wereld, biedt een negatief beursrendement door een duidelijke terugval van zijn belangrijkste indexen. Ook andere belangrijke landen in de regio, zoals Japan, India, Taiwan, Hongkong en Singapore, hebben maar weinig potten kunnen breken.

Om behoorlijke prestaties te vinden, moeten we al gaan kijken naar de frontiermarkten, de nieuwe opkomende beursmarkten. Zo kunnen Indonesië, Sri Lanka, Mongolië en Bangladesh bogen op rendementen van meer dan 10 %. Maar de risico’s die dergelijke markten met zich meebrengen, zijn uiteraard een stuk groter.

Teleurstellend

We kunnen de eerste helft van het jaar met één woord samenvatten: teleurstellend. Winst maken was in de afgelopen zes maanden haast onmogelijk, tenzij u gewaagde beleggingen hebt gedaan en de zogenaamd ‘zekere’ regio’s links hebt laten liggen. (C)

Door Karine Huet

Winst maken was de voorbije zes maanden bijna onmogelijk,tenzij u gewaagde beleggingen deed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content